Portugalsko by chcelo na Vianoce rovnaké úľavy, aké dosiahlo Grécko

TASR
24.12.2012 11:21

Portugalsko vyhovelo medzinárodným veriteľom a prijalo tvrdé a bolestivé úsporné opatrenia. Vláda v Lisabone, na rozdiel od Atén, tak dodržala podmienky záchranného úveru od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý získala v apríli 2011.

Portugalsko by chcelo na Vianoce rovnaké úľavy, aké dosiahlo Grécko
SITA

A teraz chce rovnaké úľavy, aké dosiahlo Grécko. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Premiér Pedro Passos Coelho tento mesiac naznačil, že bude bojovať za rovnaké úverové podmienky, aké má Grécko, ktorému veritelia predĺžili termín splatnosti dlhopisov a odložili aj vyplatenie úrokov.

V jednej veci však Passos Coelho Grécko nasledovať nechce: a tou je žiadosť o druhý úver, či odpísanie časti dlhu.


"Nižšie úroky by priniesli krajine veľkú úľavu," skonštatoval Diego Teixeira, generálny riaditeľ spoločnosti Optimize Investment Partners, ktorá vlastní portugalské vládne dlhopisy.


Portugalsko sa totiž v dôsledku úsporných opatrení prepadlo do recesie a jeho rozpočtové príjmy klesli. Veritelia preto Lisabonu predĺžili o jeden rok termín na stlačenie schodku v rozpočte na požadovanú úroveň. Krajine totiž hrozí, že ani po dvoch rokoch vytrvalého hospodárskeho poklesu v roku 2013 ešte recesiu neprekoná.


Vláda odhaduje, že dlh štátu sa tento rok vyšplhá na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2014 vyvrcholí na úrovni 122,3 % HDP. Schodok v rozpočte Portugalska by mal tento rok dosiahnuť 5 % HDP, na budúci rok by mal klesnúť na 4,5 % HDP a v roku 2014 pod povolenú hranicu 3 % HDP.


Minister financií Vitor Gaspar začiatkom decembra vyhlásil, že keď veritelia zmiernili úverové podmienky Grécku, mohlo by o rovnaký prístup požiadať aj Portugalsko. Aj Írsko sa snaží presvedčiť veriteľov, aby mu znížili úroky.


Úroková sadzba zo záchranných úverov pre Portugalsko a Írsko je rovnaká, a to 3,6 %. Lídri EÚ však na summite koncom novembra schválili zníženie úrokov z bilaterálnych úverov, ktoré Grécku poskytli krajiny eurozóny v rámci prvého záchranného programu, o 100 bázických bodov. Okrem toho sa dohodli na predĺžení splatnosti úverov - bilaterálnych pôžičiek od krajín eurozóny rovnako ako pôžičiek z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) - o 15 rokov. Vyplatenie úrokov v rámci úverov od EFSF sa má odložiť o 10 rokov.


Portugalsko si chce zlepšiť svoj "dlhový profil", aby sa mohlo vrátiť na finančné trhy. Lepšie podmienky úveru, ktoré dosiahlo Grécko, by mu pomohli tento návrat urýchliť. Ale nebude ľahké presvedčiť o tom partnerov v eurozóne.

Nemecko už Lisabonu odkázalo, že prípad Grécka bol špecifický. Uvoľnenie úverových podmienok pre ďalšie krajiny by podľa Berlína mohlo mať "ničivé dôsledky", preto Lisabonu aj Dublinu odporučil, aby túto tému viac nevyťahovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok