V Londýne pokračujú oslavy panovania Alžbety II., kráľovná odriekla účasť na slávnostnej bohoslužbe

TA3 ČTK
3.6.2022 13:27

Vo Veľkej Británii pokračujú oslavy 70. výročia nástupu na trón kráľovnej Alžbety II. V londýnskej katedrále svätého Pavla sa konala slávnostná bohoslužba. Samotná panovníčka však pre zdravotné komplikácie odriekla účasť, zastúpil ju jej syn princ Charles. Premiér Boris Johnson počas obradu čítal z biblie.

"Stretávame sa dnes v tejto katedrále, aby sme bohu ponúkli našu chválu a vďaka za vládu Jej Veličenstva," povedal pri kázaní Stephen Cottrell, arcibiskup z Yorku. Cottrell zastúpil pri bohoslužbe najvyššie postaveného duchovného anglikánskej cirkvi, arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho, ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Pre kráľovnú je podľa Cottrella kresťanská viera zásadná a je tým "čo ju motivovalo a posilňovalo v priebehu jej života aj vlády".

Okrem princa Charlesa a jeho manželky Camilly boli na bohoslužbe prítomní aj napríklad princ William s manželkou Kate a princ Harry s manželkou Meghan. Princ Andrew sa obradu nezúčastnil kvôli pozitívnemu testu na koronavírus. Druhý najstarší syn kráľovnej Alžbety čelil v posledných rokoch škandálu okolo zneužívania neplnoletých dievčat z okruhu zosnulého amerického multimilionára Jeffreyho Epsteina.

Britský premiér Boris Johnson pri obrade predčítal z biblie. Pri príchode ku katedrále ho prizerajúci dav privítal zmesou jasotu i bučania. Ku kráľovninom výročiu premiér už skôr povedal, že "žiadny monarcha nikdy neslúžil (Británsku) tak dlho a žiadny ju nikdy neslúžil tak dobre" ako Alžbeta II.

Johnson nebol jediným politikom prítomným na obrade, zúčastnil sa ho aj líder labouristickej strany Keir Starmer, vládni ministri, bývalí britskí premiéri a zástupcovia Škótska, Walesu a Severného Írska. Pozvanie dostalo aj 400 pracovníkov kľúčovej infraštruktúry, dobrovoľníci a členovia armády.

Najväčší kostolný zvon Británie, 16-tonový Great Paul, má ešte štyri hodiny po konci bohoslužby nepretržite zvoniť. Kráľovnine zdravotné ťažkosti, ktoré pociťovala po štvrtkovom vojenskom sprievode Trooping the Colour, Buckinghamský palác bližšie nešpecifikoval.

Vo štvrtok večer však Alžbeta II. pri svojom sídle rozsvietila svetlo, ktoré po ozdobnej reťazi na zemi doputovalo k slávnostnému "Stromu stromov". Skulptúra vytvorená z 350 menších stromov a rastlín je symbolom projektu Queen's Green Canopy (Kráľovninej zelenej klenby), v rámci ktorého kráľovná vyzvala Britov, aby na príležitosť jej 70. výročia vlády sadili stromy.

Ďalšou kľúčovou udalosťou štvordňových osláv kráľovnej bude sobotňajšia platinová slávnosť v Buckinghamskom paláci, na ktorej vystúpia hviezdne hudobné kapely a interpreti, napríklad Queen, Alicia Keys, Hans Zimmer alebo George Ezra.

Gratulácia Alžbete II. poslal okrem mnohých štátnikov a pápeža Františka aj severokórejský vodca Kim Čong-un, informovala dnes agentúra Reuters. "K príležitosti Vášho národného sviatku gratulujem Vám aj Vášmu ľudu," napísal Kim v správe kráľovnej. Severná Kórea je jednou z mála krajín, ktorú Alžbeta II. za 70 rokov vlády nikdy nenavštívila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok