V Štokholme sa začala konferencia na podporu boja proti klimatickej kríze

TA3 TASR
2.6.2022 20:26

Päťdesiat rokov po prvej environmentálnej konferencii OSN v Štokholme sa v hlavnom meste Švédska opäť koná medzinárodný summit o naliehavých klimatických témach.

Švédsko Štokholm ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Medzi účastníkmi je mnoho predsedov vlád, ministrov a klimatických či environmentálnych aktivistov. Na podujatie prišiel aj generálny tajomník OSN António Guterres. Vo štvrtok sa tam začala dvojdňová konferencia s názvom Stockholm+50, informuje agentúra DPA. Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv privítal delegácie z celého sveta v úvodnom prejave, v ktorom si zaspomínal na "historickú" prvú štokholmskú konferenciu o životnom prostredí z roku 1972.

"Prešli sme odvtedy dlhú cestu, dovoľte mi však, aby som sa vyjadril jasne - nemáme ďalších 50 rokov na to, aby sme zvrátili vývoj," varoval panovník pred klimatickou krízou. "Ak chceme obmedziť globálne otepľovanie, najbližších niekoľko rokov bude rozhodujúcich," pokračoval švédsky kráľ, čím určil tón najdôležitejšej témy konferencie - ako urýchliť boj proti globálnemu otepľovaniu, s tým súvisiacemu vymieraniu živočíšnych druhov a znečisťovaniu životného prostredia.

Pod heslom "Zdravá planéta pre prosperitu všetkých - naša zodpovednosť, naša príležitosť" sa konferencia bude snažiť podporiť implementáciu existujúcich zmlúv o klíme, akými sú ciele OSN v oblasti udržateľného rozvoja alebo Parížska dohoda. Nové konkrétne dohody a rozhodnutia sa však na štokholmskom summite neočakávajú, píše DPA.

"Toto nie je stretnutie, na ktorom sa stanovia nové ciele, pretože svet si už určil veľmi ambiciózne méty," povedala švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Konferencia sa namiesto toho bude zaoberať spôsobmi, ako rýchlejšie a efektívnejšie dosiahnuť už existujúce ciele, dodala premiérka.

Štokholm bol v júni 1972 dejiskom prvej konferencie OSN, ktorá sa zaoberala otázkami životného prostredia. Jej výsledkom bolo vytvorenie Programu OSN pre životné prostredie. Vlády na celom svete následne zriadili vlastné ministerstvá životného prostredia a bolo odvtedy podpísaných množstvo globálnych zmlúv o ochrane životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok