EÚ sa zhodla na šiestom balíku protiruských sankcií vrátane ropného embarga

TA3 ČTK
2.6.2022 17:52

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa vo štvrtok zhodli na podrobnostiach šiesteho balíka sankcií proti Rusku vrátane zákazu dovozu väčšiny ruskej ropy. Oznámilo to francúzske predsedníctvo EÚ. Podľa diplomatických zdrojov ostatné krajiny v záujme konečného schválenia opäť ustúpili Maďarsku, ktoré si už v minulých dňoch vymohlo niekoľko ústupkov pri ropnom embargu.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vo štvrtok EÚ z navrhovaného sankčného zoznamu odstránila najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovského patriarchu Kirilla. Predtým vyjednané výnimky pri dovoze ropy má aj Česko či Slovensko. Únijné krajiny by mali sankcie formálne potvrdiť do piatkového rána, platiť by mohli začať ešte od toho istého dňa.

Novú sadu sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu navrhla Európska komisia už začiatkom mája. Jej zásadnou časťou mal byť úplný zákaz dovozu ruskej ropy od začiatku budúceho roka, po maďarskom tlaku však dostala časovo neupresnenú výnimku ropa prepravovaná ropovodom Družba, ktorá sa týka aj Česka. Premiér Viktor Orbán navyše na únijnom summite začiatkom tohto týždňa vyjednal pre svoju krajinu možnosť doviezť ropu tankermi v prípade výpadku potrubia.

EÚ by na základe embarga mala koncom roka prestať dovážať 90 percent ruskej ropy, časovo nešpecifikovanú výnimku bude mať južná vetva Družby zásobujúca Česko, Slovensko a Maďarsko. Praha má navyše osemnásťmesačnú výnimku na dovoz produktov z rafinérií používajúcich ruskú ropu. "Obmedzí to Rusku možnosť financovať jeho vojnu," ocenila vo štvrtok zhodu členských krajín šéfka komisie Ursula von der Leyenová. Rusko vyváža do únie takmer polovicu svojej ropy, Moskva však tvrdí, že si pre ňu dokáže nájsť nových odberateľov.

Sankcie sa budú novo vzťahovať aj na tri ruské banky. Okrem tej najväčšej Sberbank budú od medzinárodného platobného systému SWIFT odpojené aj Moskovská kreditná banka a Ruská poľnohospodárska banka. Dvadsaťsedmička už v minulých mesiacoch obdobne potrestala viac ako desiatku ruských bankových domov vrátane druhého najväčšieho VTB a zmrazila styky s ruskou centrálnou bankou. Zákaz vysielania v únijných krajinách bude platiť pre trojicu médií šíriacich vojnovú propagandu Kremľa, ktoré tak stretne rovnaký osud ako už predtým televíziu RT či web Sputnik.

Zoznam viac ako tisícky osôb, ktoré majú v reakcii na ruskú agresiu zmrazený majetok v EÚ a zákaz vstupu na jej územie, sa po dnešnej zhode rozšíri o ďalších päť desiatok mien. Orbán odmietol, aby medzi nimi bola aj hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, pretože sa to podľa neho negatívne dotýka náboženskej slobody niektorých komunít v Maďarsku. Medzi potrestanými budú najmä predstavitelia ruskej armády a bezpečnostných orgánov zodpovední za zverstvá proti civilistom v Buči a za útok na Mariupol. EÚ okrem toho novo rozšíri zákaz dovozu do Ruska, okrem iného o niektoré chemikálie či vyspelé technológie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok