Európsky súd rozhodol o porušení práv bývalého mafiána Adamča, priznal mu finančnú náhradu

TA3 TASR
2.6.2022 17:30

Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval porušenie práv odsúdeného Branislava Adamča vo veci jeho odvolania proti rozhodnutiu súdu v občianskoprávnej veci. Vo svojom verdikte mu priznal 7800 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy a 1750 eur ako náhradu nákladov a výdavkov. Informoval hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Branislav Adamčo 1140px (SITA)
SITA

Hovorca pripomenul, že ESĽP posudzoval Adamčovu námietku v súvislosti s odmietnutím jeho odvolania zaslaného na súd prostredníctvom ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Adamčo v posledný deň lehoty na podanie odovzdal odvolanie do rúk orgánov väzenskej správy, tie ho však poslali poštou až na druhý deň. Príslušný súd odvolanie zamietol ako oneskorene podané. Adamčo sa na porušenie svojho práva sťažoval prostredníctvom slovenských súdov, avšak neuspel. Obrátil sa preto na ESĽP.

Európska súdna autorita vo svojom rozsudku neakceptovala námietky a neprijala argumentáciu SR týkajúcu sa oneskorenia podaného odvolania. "ESĽP ďalej zdôraznil, že v dôsledku odmietnutia odvolania sťažovateľa v tomto prípade ako oneskorene podaného nedošlo k jeho preskúmaniu vo veci samej. To znamenalo zásah do práva sťažovateľa na prístup k súdu a nebol daný žiadny legitímny cieľ, ktorý by takéto odmietnutie mohol sledovať, najmä vzhľadom na skutočnosť, že sťažovateľ odovzdal odvolanie väzenským orgánom včas," dodal Bubla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok