Ľadová kalamita na západe Slovenska. Úrazy, popadané stromy a odklonené lety

TA3 TASR
24.12.2012 09:42

Hasiči z Bratislavy, Pezinka a Senca zasahujú od nedele pri odstraňovaní následkov namŕzajúceho dažďa.

Pre namŕzajúci dážď mali hasiči v Bratislavskom kraji viac ako 35 výjazdov

Viac ako 35 výjazdov na viac ako 50 adresách mali hasičské jednotky v noci až do dnešného rána najmä v lokalite Bratislavy pre namŕzajúci dážď, ktorý spôsobil aj padanie stromov. Okrem Bratislavy zasahovali aj v Pezinku a Senci.

Zásahy sa sústreďovali najmä na miesta postihnuté ľadovou námrazou na stromoch, ktoré následne padali na cestné komunikácie a odstavené motorové vozidlá. Poškodených bolo viac ako 20 osobných motorových vozidiel. Činnosť jednotiek tak bola zameraná na odstraňovanie padnutých stromov, telekomunikačných stĺpov a vyslobodzovanie vozidiel spod stromov. Záchranné práce jednotiek pokračujú aj naďalej.

Lekári zatiaľ ošetrili do desať úrazov, ktoré vznikli dôsledkom námrazy

Napriek nepriaznivému počasiu a namrznutým chodníkom sa zatiaľ ľuďom v Bratislave úrazy vyhýbajú. Ako pre TASR dnes uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská, na centrálnych príjmoch zaznamenali do desať menších úrazov.

Išlo o rôzne následky pádov, vytknuté členky, zlomené ruky a jeden prípad zlomenej nohy, pri ktorom je potrebná hospitalizácia pacienta.

Podľa Stano Maťašovskej však v tomto čase pribúdajú infekty dýchacích ciest, teda choroby ako bronchitída či zápal priedušiek.

Električková doprava je úplne obnovená

Premávka električiek v hlavnom meste je úplne obnovená. Potvrdila to hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Agáta Staneková. Pri trolejbusoch žiadna zmena nenastala, tieto dopravné prostriedky stále nepremávajú.

Dôvodom obmedzí vo verejnej hromadnej doprave je námraza na elektrickom vedení, ktorá vznikla dôsledkom dažďa a teplôt okolo nuly.

Pre mrznúci dážď odklonilo letisko štyri pravidelné linky

Mrznúci dážď dnes ovplyvnil aj chod bratislavského letiska. Z dôvodu výpadku navigačného systému na finálne priblíženie na strane Letových prevádzkových služieb, š. p, čo zapríčinil mrznúci dážď, došlo v dopoludňajších hodinách k odkloneniu štyroch pravidelných liniek smerujúcich do Bratislavy (Brusel-Charleroi, Londýn-Stansted, Londýn-Luton, Dublin) na letiská v Budapešti a Prahe. Kompetencia výberu záložného letiska v takomto prípade je na kapitánovi lietadla konkrétneho letu, ktorého sa odklonenie týka.

Letisko Bratislava nie je prevádzkovateľom predmetného systému, kvôli ktorému došlo k dnešnému odkloneniu letov. "Všetky dráhy bratislavského letiska sú vďaka úsiliu našich zamestnancov letiska prevádzkyschopné aj napriek nepriaznivému počasiu v Bratislave," uviedla hovorkyňa Letiska Bratislava Dana Madunická.

Cestujúci musia počítať s meškaním vlakov, na vedení sa tvorí námraza

Cestujúci najmä na severe Slovenska v okolí Žiliny, ktorí sa dnes plánujú presúvať vlakom, musia po celý deň počítať s meškaním. Dôvodom je stále sa tvoriaca námraza na trakčnom vedení, ktorú musia odstraňovať a ktorá bráni elektrickým vlakom v prejazde.

Najkritickejším úsekom je severná časť trasy Bratislava - Košice, a to medzi Púchovom a Žilinou. Dlhé meškanie mal preto vlak z Bratislavy do Humenného, štyri hodiny meškal vlak z Prahy do Košíc aj pre problémy na českej strane.
Hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková dnes pre TASR uviedla, že situácia je už lepšia na juhu a východe Slovenska.

poľ4.jpg
poľ1.jpg
poľ2.jpg
poľ3.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok