FOTO: Začali sa veľkolepé oslavy. Kráľovná sa ukázala na balkóne, Kate sa s deťmi vozila v koči

TA3 TASR
2.6.2022 14:12

Britská kráľovná Alžbeta II. poďakovala vo štvrtok všetkým ľuďom zapojeným do osláv jej platinového jubilea. Spravila tak krátko pred začiatkom veľkolepých štvordňových osláv a sprievodov, ktorými si Spojené kráľovstvo chce uctiť 70. výročie kráľovninho nástupu na trón.

Očakáva sa, že na oslavách, ktoré sa začínajú vo štvrtok, sa zúčastnia milióny ľudí pochádzajúcich nielen z Británie, ale aj z celého sveta. "Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do zvolania celých komunít, rodín, susedov a priateľov, aby si pripomenuli moje platinové jubileum, a to v Spojenom kráľovstve i v celom Spoločenstve národov (Commonwealth of Nations)," uviedla Alžbeta vo vyhlásení.

"Som stále inšpirovaná priazňou, ktorú mi preukazujete, a dúfam, že nasledujúce dni nám ponúknu možnosť porozmýšľať nad všetkým, čo sa dosiahlo za posledných 70 rokov – my sa však sebavedomo a s nadšením pozeráme do budúcnosti," uviedla kráľovná. Osobná zaangažovanosť britskej panovníčky na oslavách jej jubilea však zrejme bude nejakým spôsobom obmedzená, keďže 96-ročná kráľovná má v poslednom období občasné problémy s mobilitou, uvádza Reuters.

Oslavy sa vo štvrtok začnú tradičnou vojenskou prehliadkou Trooping the Colour v centre Londýna a následne 1500 vojakov a dôstojníkov zasalutuje kráľovnej, ktorá bude stáť spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca.

V Londýne i po celej Británii a na mori bude tiež vo štvrtok počuť slávnostné salvy. Večer sa zase zapália signalizačné ohne a svetlá po celej krajine i v krajinách Spoločenstva národov, pričom kráľovná povedie obrad zapálenia hlavného fakľového majáku na Windsorskom hrade.

Vo štvrtok sa však nezačínajú len oslavy kráľovninho platinového jubilea, v tento deň uplynie aj 69 rokov od Alžbetinej korunovácie.

Britská kráľovná je aj 70 rokov od nástupu na trón, ktorý zdedila po smrti svojho otca kráľa Juraja VI. vo februári 1952, stále medzi občanmi svojej krajiny obľúbená. Podľa posledného prieskumu verejnej mienky ju vníma pozitívne až 80 percent opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok