Dúhová vlajka rozdeľuje premiéra a šéfa OĽANO. Politológ naznačil, čo tým Matovič sleduje

Ta3/Henrieta Mihalková
3.6.2022 06:00

Návrh zákona o zákaze dúhovej vlajky privial do OĽANO i koalície nezhody. Predkladateľa Györgya Gyimesiho vyzval na jeho stiahnutie premiér Eduard Heger, návrhu sa, naopak, zastal Igor Matovič. Podľa politológa Branislava Dolného, ide o doteraz ich najotvorenejší konflikt. Gyimesi navyše predložil návrh bez vedomia klubu v spolupráci s Tomášom Tarabom z opozície, ktorý sa do NR SR dostal na kandidátke kotlebovcov.

ROZHOVOR: Braňo Dolný
TASR/Jakub Kotian

Poslanec György Gyimesi sa v minulosti skôr vyjadroval k maďarsko-slovenským témam. Je téma LGBTI+ v jeho portfóliu nová?

Istým spôsobom nová je, istým ale nie. Legislatívne iniciatívy a práca poslanca Gyimesiho sa skutočne doteraz orientovali predovšetkým na otázky nejakým spôsobom súvisiacimi s Maďarmi na Slovensku, národnostnými menšinami, prípadne vzťahmi s Maďarskom. V tomto zmysle ide z jeho strany o niečo nové. 

Na druhej strane sa dlhšie vôbec netají svojou podporou politiky Viktora Orbána a svojou konzervatívnou orientáciou. Táto téma je v Maďarsku Viktorom Orbánom často využitá ako symbol boja konzervatívnych hodnôt proti liberalizmu (naposledy napr. v referende počas parlamentných volieb). Aktuálny návrh je v súlade s  takýmto chápaním konzervativizmu resp. téma LGBTI je dobrým prostriedkom mobilizácie a získavania pozornosti konzervatívnych voličov. V tomto zmysle to nepredstavuje prekvapenie a novinku.

Premiér Eduard Heger vyzval poslanca Gyimesiho, aby návrh stiahol, čo poslanec odmieta rešpektovať. Čo to hovorí o hodnotovom zložení v hnutí?

O rozdelení klubu na konzervatívnu a liberálnu časť vieme a prejavuje sa pri podobných hodnotových sporoch už od začiatku volebného obdobia. Zaujímavejší je skôr spôsob akým poslanec Gyimesi presadzuje tento návrh. Bez vedomia svojich kolegov z klubu a ostatných koaličných strán a priamo v spolupráci s opozičným kolegom, čo nie je v súlade s koaličnou zmluvou. Poslanec Gyimesi presadzoval doteraz najmä svoju špecifickú agendu, ktorá bola občas aj kontroverzná, avšak teraz vedome narúša jednotu svojho vlastného straníckeho klubu a pridáva nestabilitu do už aj tak narušených vzťahov v koalícii, čo nie je v záujme premiéra Hegera.

Politológ Branislav Dolný pôsobí na Katedre politológie Univerzity Komenského v Bratislave.

Gyimesiho návrh, naopak, podporil minister financií Igor Matovič. Ako táto téma podľa vás ovplyvní vzťah premiéra Hegera a predsedu hnutia Matoviča? Spôsobí to medzi najsilnejšími mužmi OĽANO rozkol?

Ide doteraz asi o najotvorenejší konflikt premiéra s Igorom Matovičom. Je predčasné hovoriť o rozkole, ale nie je jasné, čo Igor Matovič svojou podporou sleduje. Môžeme špekulovať, či to môže súvisieť s podporou poslancov okolo Tomáša Tarabu pre jeho rodinný balíček, alebo ide o zlomyseľnosť voči SaS, prípadne len vyjadril svoj názor vo veci, ako to sám prezentuje. V každom prípade ďalší konflikt v koalícii mu veľmi nepomáha.

Prišiel už v minulosti od poslancov podobný návrh o zákaze dúhových vlajok na niektorých inštitúciách?

Podobný návrh týkajúci sa vlajky tu ešte nebol. V súvislosti s dúhovou vlajkou sme mali v roku 2016 kauzu jej vyvesenia na našom veľvyslanectve v Budapešti, ktorá vzbudila rozhorčené reakcie najmä od Andreja Danka a Roberta Fica s tlakom na odvolanie veľvyslanca v Maďarsku, ale nie priamo zmeny zákona. 

S ideou zmeny zákona týkajúcu sa štátnych symbolov prišiel Andrej Danko v súvislosti s výmenou štátneho znaku za zväzové logo na dresoch slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorú si však hokejový zväz pre domácimi majstrovstvami rýchlo rozmyslel a k žiadnemu legislatívnemu návrhu nakoniec neprišlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok