Embargo na ruskú ropu nič nedosiahne, kolobeh bude zachovaný, myslí si Galek

TA3
1.6.2022 22:05

Európa sa zriekla ruskej ropy. Výrazne to pocíti Vladimir Putin a jeho štátna kasa. Naopak Maďarsko, Slovensko a Česko nie sú nútené škodiť Putinovi na vlastný úkor. Naša vetva ropovodu Družba totiž nevyschne, samozrejme za predpokladu, že ju nevysuší sám Putin.

“Veľmi dobre vieme z minulosti, že pokým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ povedal Karol Galek, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR. Dolaďovanie detailov je podľa neho dôležité a rozhodne vyvolá množstvo otázok. "Sankcie musia v prvom rade postihnúť agresora. Rusko to musí bolieť,“ povedal. Prijatie sankcií, ktoré sú strelením do vlastnej nohy, označil za nezmyselné a zbytočné. Podľa Galeka, predpovedať dopad na našu ekonomiku a slovenských občanov je zložité, až nemožné a dôležité bude zistiť presné čísla.

Galek to nevidí optimisticky vzhľadom na šiesty balík sankcií. Chcel by vedieť, ako budú kompenzované krajiny, ktoré sú týmito sankciami poškodené viac ako iné. “Ak odstrihneme ropu z Ruska, tak neviem, kde nájdeme za ňu náhradu,“ povedal. Podľa neho je dôležitá úroveň solidarity, od ktorej však nemá veľké očakávania.

Peter Kmec, poslanec NR SR za stranu Hlas-SD a bývalý veľvyslanec povedal, že je zásadný krok odstrihnúť Rusko od peňazí z dodávok ropy pre Európu. “Von der Leyenová vyhlásila, že v princípe sme sa dohodli,“ povedal. Avšak podľa neho boli rokovania veľvyslancov veľmi zložité a stretli sa ešte v deň summitu. To, čo avizovala Ursula Von der Leyenová, je podľa neho ešte potrebné prezrieť do detailu.

Galek si myslí, že 75 percentné odstavenie prívodu ropy je príliš vysoké, lebo Putinovi sa nemusí oplatiť nechať tiecť zvyšných 25 percent ropy. “Môže sa preto stať, že Rusko začne predávať ropu do Indie a Ázie, ktorá ju prestane kupovať od arabského sveta, od ktorého ropu začne kupovať Európa. Týmto by sme nedosiahli nič, akurát tak zmenu toku ropy po svete. Možno pôjde inde, ale kolobeh bude zachovaný,“ povedal. Pripomenul, že Putin potom nebude musieť ani zavádzať odvetné akcie, ako sú platby v rubľoch, lebo po rope bude aj tak veľký dopyt.

Kmec tvrdí, že Čína, ktorá je najväčším odberateľom ropy a India, ktorá je v poradí treťou, už výrazne navyšujú import ruskej ropy. “Tieto nárasty sú významné hlavne vďaka Putinovej zľave na túto ropu,“ povedal. Ďalším problémom je podľa neho aj neochota arabských krajín navýšiť ťažbu, ktoré tým odmietajú tlak zo Západu. “Ak by Putin naozaj odstrihol ropu, tak Európa nie je pripravená prejsť na alternatívu,“ myslí si Kmec.

“Ceny sú diktované ponukou a dopytom, trhy len reagujú na tieto dva faktory,“ povedal Galek na rastúce ceny ropy. Podľa neho je možné, že ropná turistika sa stane bežnou záležitosťou. Nie je schopný odhadnúť, kam by sa mohlo zvyšovanie cien dostať a kde je horná hranica. “Niektoré krajiny sú už vysoko nad dvoma eurami, v niektorých sa cena môže vyštverať až na tri eurá,“ povedal Galek. Myslí si, že to ovplyvní celú slovenskú ekonomiku. „Napríklad, blíži sa leto a poľnohospodári idú na polia, zdraženie pohonných palív v tomto prípade zdvihne cenu potravín,“ dodal. Ilustroval tak dopad tohto embarga na ekonomiku a spoločnosť, ktorého následky pocítime po celej Európe v najbližších mesiacoch a možno až rokoch.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok