Signály, že vášmu telu chýba kolagén: Zrátajte si šediny a pozorné buďte aj na manikúre

TA3/zm
3.6.2022 16:00

Vy možno netušíte, že vám niečo chýba, ale váš organizmus o tom vie a snaží sa to dať najavo. Inak to nie je ani v prípade kolagénu. Ak ho máte málo, prejaví sa to nasledujúcimi signálmi.

Signály, že vášmu telu chýba kolagén: Zrátajte si šediny a pozorné buďte aj na manikúre
Pexels

Telo v tom má celkom jasno, a keď sa ho naučíte prečítať, budete v tom mať jasno aj vy. Takto vám dáva na známosť, že mu chýba kolagén.

Čo je kolagén?

Toto slovo poznáte určite, ale možno vlastne ani neviete, čo sa za ním skrýva. Kolagén je telu vlastný proteín, ktorý si dokáže vyrábať samo, ale vekom jeho produkcia klesá. A keďže je nevyhnutnou súčasťou vlasov, nechtov i pleti, prejaví sa to práve na nej. Nejde len o prirodzený proces starnutia, ak je kolagénu málo, ozýva sa pomerne jasne.

Otlačený vankúš

Keď sa ráno pozriete do zrkadla a vidíte celkom detailne otlačený vankúš alebo roh obliečky, je celkom možné, že máte nedostatok kolagénu. V rámci anti-age osvety síce všetky dobre vieme, že sa vekom stráca a prejavuje sa aj ako vrásky. No ak obyčajná obliečka zanechá na vašej tvári stopy, je to neklamný znak toho, že by ste mali túto látku začať dopĺňať.

Počet šedín

Nejde o to, koľko šedivých vlasov máte na hlave. Ide o to, ako rýchlo pribúdajú. Ak ste ešte minulý mesiac videli pár strieborných vlasov a zrazu sú ich celé pramene, je vysoko pravdepodobné, že to má opäť na svedomí kolagén.

Lámavé nechty

Možno ste nikdy nemali dokonalé nechty, ale zrazu sa vám zdá, že sa zlomia aj pri malom ťuknutí? Ďalší zo signálov, ako dáva telo najavo nedostatok kolagénu. Mimochodom, nechty sú skvelým indikátorom zdravia celkovo, takže aj keď chodíte na manikúru, všímajte si nechtové lôžko, keď ho nezakrýva žiaden farebný lak.   

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok