Pozor na klímu, okrem prechladnutia riskujete aj kožné problémy

TA3/zm
3.6.2022 08:00

Leto bez klimatizácie si snáď už nedokážeme ani predstaviť, pritom z každej strany počúvame, aké na nás číhajú kvôli chladnému vzduchu nástrahy. Nič sa nemá preháňať, a keď si nenastavíte klímu dobre, riskujete zdravie.

Pozor na klímu, okrem prechladnutia riskujete aj kožné problémy
Profimedia

Okrem prechladnutia, ktoré je známym negatívom nesprávneho používania klimatizácie, vám hrozia aj kožné problémy. A mdlú pleť bez života rozhodne nechce ani jedna z nás.

Rozdiely teploty

V aute, v nákupnom centre či v kancelárii. Klimatizácia bude o pár dní všade a hoci je ochladenie počas horúčav výborné, nesprávne používanie vedie k množstvu problémov, aj s pleťou.

Na klimatizáciu reaguje každý organizmus inak. Niekomu nespôsobí žiadne problémy, u iných ľudí sa „preklímovanie“ prejaví prechladnutím, bolesťou hlavy či celkovo zníženou imunitou. Preto základné pravidlo nastavovania klimatizácie tkvie vo vyváženom pomere medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Všeobecne sa hovorí o maximálne päť až sedem stupňovom rozdiely.

Klíma na chvíľu

Ďalšou cennou radou je nepoužívať klimatizáciu po celý čas, ako sa nachádzame v uzatvorenom priestore. V nákupnom centre to síce nedokážete ovplyvniť, ale za volantom alebo v práci určite áno.   

Napríklad pri šoférovaní je ideálne zapnúť si klimatizáciu v rámci hodiny tak na pätnásť minút. Riešením je tiež striedanie chladenia s klasickým vetraním. Alebo ak odchádzate z kancelárie, nechoďte z klimatizovaného miesta rovno von, ale pár minút pobudnite napríklad na chodbe, kde bežne klíma nebýva.

Rada odborníkov je aj vypiť pred odchodom von pohár studenej vody, ktorý naše telo ochladí a ľahšie sa vyrovná s horúcim počasím vonku.

Klimatizácia a pleť

O negatívnych vplyvoch klimatizácie na naše zdravie ste toho počuli určite mnoho. Uvedomili ste si však niekedy, že súvisí aj s kondíciou vašej pokožky?

Telo v klimatizovanom priestore nevytvára pot, čo je jedným z dôvodov straty vody v organizme. Chladný vzduchu tiež vysušuje pleť, čo sa môže prejaviť na zväčšených póroch, svrbení a nepríjemnom napnutí. Bez prirodzenej vlhkosti sa zviditeľňujú vrásky, a to isto nechcete.

Prevenciou je vhodne zvolená kozmetika. Nie len hydratačný krém, ale aj telové mlieko sú nutnosťou. Výborným pomocníkom sú i termálne vody v spreji, ktoré môžete mať neustále v kabelke.

Pitný režim

Hydratáciu dodávajte telu nielen zvonku, ale i z vnútra. Ak zabúdate cez deň piť, nezachráni vašu tvár ani najdrahšia kozmetika. Platí to i v prípade pobytu v chladenom priestore. Keďže klíma pleť vysušuje, hydratáciu jej musíte dodávať rovnako, ako keby ste sedeli na priamom slnku. Žiaľ, keďže sa človek príliš nepotí, mnohé ženy na to v klimatizovanej izbe či kancelárii zabúdajú.

Zároveň je dobré uvedomiť si, že nápoje ako je káva či čierny čaj ešte viac telo odvodňujú a kompenzovať by ste ich mali dvojnásobným prísunom tekutín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok