Prípad Borisa Beňu sa nanovo posudzovať nebude. Sudca návrh zamietol

TA3 TASR
1.6.2022 12:18

Samosudca Špecializovaného trestného súdu zamietol návrh na obnovu konania v prípade exnámestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu. Vlani bol odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. ŠTS vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Samosudca ŠTS Miroslav Mazúch zdôvodnil, že neboli naplnené dôvody umožňujúce obnovu konania. Nebolo podľa neho zrejmé, že by vzišli najavo nové dôkazy, týkajúce sa prípadu. "Sudca neskúma správnosť alebo nesprávnosť rozhodnutí, ktoré boli vydané," vysvetlil.

V návrhu na obnovu konania sa Beňa odvolával na nedávne právoplatné odsúdenie exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a expolicajta Ladislava Vičana za prečin nepriamej korupcie. Keďže ide o rovnaký skutok, Beňa žiadal aj v jeho prípade zmenu právnej kvalifikácie zo zločinu prijímania úplatku na nepriamu korupciu.

Obhajoba navrhovala zrušiť pôvodný výrok o vine v treťom skutku a tiež celý výrok o treste. "Na dnešnom verejnom zasadnutí bolo vykonaných viacero dôkazov, ktoré súdu neboli objektívne známe v čase rozhodovania o vine a treste Beňu," zdôvodnil obhajca Peter Kubina. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel navrhoval obnovu konania nepovoliť, keď na ňu nie sú podľa jeho slov splnené zákonné podmienky.

"Ľudsky rozumiem tomu, o čo žiadal odsúdený. Tak ako konštatoval aj samosudca, ide o právne zaujímavú situáciu, keď máme jeden skutok posúdený dvomi konajúcimi súdmi rozdielnym právnym spôsobom," povedal prokurátor. Zároveň skonštatoval, že súd rozhodol v súlade so stanoviskom prokuratúry.

"Nie som sklamaný, počítali sme aj s touto možnosťou. Stále sme presvedčení, že máme pravdu," reagoval na rozhodnutie súdu Beňa. Jeho obhajca je presvedčený, že stav, keď rovnaký skutok bol u jeho spolupáchateľov posudzovaný rôzne, by nemal nastať. "Keď sa už tomu nepodarí predísť, mali by sa využiť všetky zákonné a ústavné možnosti na nápravu takéhoto stavu," dodal Kubina.

Beňa bol zadržaný v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský, Peter Gašparovič a ďalší bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok