EÚ sa vymaní zo závislosti na ruskej rope a plyne, solidarita je srdcom úspechu, povedala von der Leyen

TA3 TASR
31.5.2022 18:21

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tvrdí, že EÚ opäť získa na sile a vymaní sa zo závislosti na ruskej rope a plyne. Šéfka EK sa takto vyjadrila v utorok na tlačovej konferencií v Bruseli po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ, na ktorom lídri členských krajín dohodli na embargu na dovoz ruskej ropy dodávanej tankermi. Informovala o tom stanica Sky News.

EÚ sa vymaní zo závislosti na ruskej rope a plyne, solidarita je srdcom úspechu, povedala von der Leyen
TASR/AP

Von der Leyenová uviedla, že "srdcom" každej úspešnej stratégie voči Rusku, ktoré už viac nie je spoľahlivým dodávateľom, je "solidarita a spolupráca". Príkladom takejto spolupráce je podľa jej slov nedávny summit Belgicka, Holandska, Nemecka a Dánska, na ktorom sa zmienené krajiny dohodli na výraznom navýšení počtu veterných elektrární v Severnom mori aj využívaní takejto energie.

"A samozrejme solidarita. Tá bola dnes veľkou témou, pričom sa ukázalo, že v prípade úplného prerušenia dodávok plynu z Ruska, sa plyn skutočne môže dostať kamkoľvek v Európe, kde je potrebný," dodala. Predsedníčka EK označila ruskú inváziu na Ukrajine, za "drsnú pripomienku" potreby "posilniť obranné kapacity" EÚ.

Von der Leyenová okrem toho informovala, že EÚ poskytne finančné prostriedky na doplnenie "vojenského materiálu, ktorý bol zaslaný na Ukrajinu", informuje denník The Guardian.

Šéfka EK tiež uviedla, že EÚ poskytne 500 miliónov eur, aby podporilo spoločné obstarávanie vojenskej techniky viacerými, minimálne tromi členskými štátmi.

"Ide o, povedzme že, pilotný projekt pred dlhodobým návrhom európskeho programu investícií do obrany, ktorý bude predložený v priebehu tohto roka," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok