Najčastejšie chyby pri praní: Škodia práčke, oblečeniu aj vašej peňaženke

TA3/zm
2.6.2022 08:00

Dlhšia životnosť práčky, ale v neposlednom rade aj šetrnejšie pranie oblečenia a menšia finančná záťaž. To všetko sa dá vyťažiť z toho, ak sa naučíte správne prať a zmeníte niekoľko zlozvykov.

Najčastejšie chyby pri praní: Škodia práčke, oblečeniu aj vašej peňaženke
Pixabay

Pranie je pre väčšinu z nás tak pravidelným úkonom, že sa už sa ani nezamýšľame, čo a ako robíme. Pritom máte možno zopár návykov, ktoré nie sú dobré. Ani pre spotrebič, nie to ešte pre bielizeň alebo peňaženku.

Dávkovanie prášku

Úprimne, kto z nás si ešte číta, koľko pracieho prostriedku sa má dávať na jednu várku práčky? Málokto, skrátka už len hodíme kapsulu alebo odmeriame prášok pomocou vrchnáka. Pritom každý typ pracieho prostriedku môže mať iné dávkovanie, len o tom neviete. Aj zdanlivo jednoduché hodenie kapsule vždy nemusí byť v poriadku, a to najmä v prípadoch, že máte polovičnú várku alebo, naopak, preplnený bubon. Vo finále možno operiete oblečenie slabo a čudujete sa, prípadne míňate zbytočne veľa prostriedku, čo stojí do roka nemalé peniaze.

Práškový prípravok

Mimochodom, opravári práčok by vám vedeli hovoriť, aké škody napácha prášok v klasickej podobe. V modernej dobe je rozhodne lepšie na bežné pranie voliť tekutý prípravok, ktorý oveľa menej upcháva systém.

Tiež platí, že priestor pre akýkoľvek prášok nie je vyrobený len tak pre parádu. Ak ste si zvykli dávať prípravok priamo do bubna, opäť riskujete z dlhodobého hľadiska poškodenie spotrebiča, ale aj škvrny na oblečení.

Chlpy z domácich miláčikov

Ak máte psa alebo mačku, zrejme sú chlpy na oblečení vašou každodennou súčasťou, a práve preto periete ešte častejšie. Niekde však chlpy skončiť musia, a to, že ich po vytiahnutí z bubna nevidíte na odeve znamená, že sa dostali do útrob spotrebiča. Je jasné, že takýto nápor vaša práčka nevydrží bežne, preto by ste pri takto znečistenej bielizni mali najskôr väčšinu chlpov odstrániť, napríklad lepiacim valčekom.  

Vetranie bubna

V práčke ostáva vlhko aj po skončení pracieho programu, no len málokto ju necháva poriadne vyvetrať. Platia dve jednoduché zásady, ktoré predĺžia životnosť tohto spotrebiča. Prvý je nechať dvierka na bubne po skončení prania otvorené dokorán aspoň 15 minút. Druhé je nezatvárať práčku celkom po celý čas, aj keď neperiete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok