Light, bio alebo bez cukru: Sú potraviny s výživovými nálepkami skutočne zdravšie?

TA3/zm
1.6.2022 16:00

Možno sa snažíte zdravo stravovať dlhší čas a možno až teraz siahate po diétnejších potravinách v snahe rýchlo pred letom zhodiť aspoň pár kíl. V každom prípade by ste si mali naštudovať, čo znamenajú výživové nálepky na potravinách. Ak je niečo light alebo bez cukru nemusí to byť zákonite aj zdravé.

Light, bio alebo bez cukru: Sú potraviny s výživovými nálepkami skutočne zdravšie?
Profimedia

Máte na výber obyčajný tvaroch alebo light. Klasický banán alebo bio. A normálny nápoj alebo ten istý bez cukru. Čo by ste si vybrali? Možno zbytočne priplácate za nálepky, ktoré sú len marketingovým ťahom.

Light

Už pomaly nie je potravina, ktorá by nemala svoju „light“ dvojičku. Mliečne výrobky alebo aj nápoje nám výrobcovia ponúkajú v klasickej alebo odľahčenej verzii, pričom druhá voľba nemusí byť vždy aj zdravšia. Ale drahšia bude určite.

Na otázku, či sú light produkty zdravšie, nedostanete konštantnú odpoveď, ale prezradí vám to zloženie, ak si porovnáte bežnú potravinu a jej odľahčenú verziu. Možno zistíte, že medzi nimi až taký rozdiel nie je. Ale určite sa nájdu aj výrobky, ktoré sa s nálepkou light oplatí kupovať, pretože majú menej tuku alebo cukru.

Nemyslite si však, že kúpou light tvarohu automaticky schudnete. Len vám to pomôže udržať denný príjem kalórii v norme.

High protein

Kto chudne alebo cvičí, stráži si denný príjem bielkovín, a tak znie nálepka „hight protein“ veľmi lákavo. Pozor však na sacharidy, pretože mnohé z takýchto výrobkov majú síce podiel proteínov vyšší, ale cukor teda v norme rozhodne nie je. Navyše, porovnajte si proteínový jogurt či puding s inou zdravou alternatívou, napríklad bielym gréckym jogurtom. Možno zistíte, že sa oplatí kúpiť ten a doma si ho ochutiť podľa preferencií.

Bio

Vedľa obyčajného avokáda leží na pohľad také isté, ale s pečiatkou bio a stojí dvakrát toľko. Oplatí sa? V tomto prípade je pomerne jasná odpoveď, a to áno. Keďže sa bio ovocie a zelenina pestuje ekologickejšie, bez umelých hnojív, rastových hormónov a aditív, cena pre konečného spotrebiteľa automaticky stúpa. V chudnutí vám to síce nepomôže, ale v zdravom príjme potravy áno, hoci je pravda, že to nemusíte ani cítiť.

Bez cukru

Sugar free alebo bez cukru je pomerne populárne označenie diétnejších potravín, najčastejšie nápojov. Ako takmer pri všetkom, aj tu platí, že by ste si mali pozrieť zloženie. Ak nebol cukor nahradený niečím oveľa nezdravším a umelým, potom je to v poriadku. Nemyslite si však, že nepijete kalórie. Kola bude skrátka vždy kola a nikdy nebude zdravšia ako čistá voda.

Bez lepku

Nehovoríme o skupine ľudí, ktorí majú intoleranciu na lepok, no dnes je pomerne bežné, že aj bez celiakie niekedy siahame po výrobku bez lepku, v snahe jesť zdravšie. A to je veľký omyl. V prípade, že vaše telo nemá problém s jeho trávením, nie je dôvod, aby ste sa oberali o cenné živiny, ktoré ponúka aj celozrnné pečivo, hoci je to dlhodobý strašiak chudnutia.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok