Americkí farmári majú obavy zo zvýšenia daní

TASR
23.12.2012 15:01

Americkí farmári sa pre obavy zo zvýšenia daní v budúcom roku snažia čo najrýchlejšie predať tohtoročnú úrodu a nakúpiť nové vybavenie. Politikom v USA sa totiž stále nepodarilo nájsť kompromisné riešenie, ktoré by odvrátilo rozpočtovú krízu.

Americkí farmári majú obavy zo zvýšenia daní
SITA

Spojené štáty sa tak posúvajú čoraz bližšie k okraju tzv. fiškálneho útesu, konštatuje agentúra Reuters.

Brian Van Meetern, farmár zo štátu Iowa, tiež robí všetko, čo je v jeho silách, aby do konca roka predal úrodu. Chce kúpiť nové postrekovače za 50.000 USD. Ak sa totiž vládni demokrati a opoziční republikáni do konca roka nedohodnú na kompromisnom návrhu novej legislatívy, v USA od 1. januára automaticky vstúpi do platnosti balík opatrení, ktorý zahŕňa zvýšenie daní a zníženie výdavkov v celkovej hodnote 600 miliárd USD.

To znamená, že Van Meeternovi a ďalším farmárom sa v budúcom roku možno zvýši daň z príjmu a zároveň im v rámci účtovníctva klesne položka na amortizáciu strojov a ďalšieho vybavenia. Na ilustráciu, zatiaľ čo v tomto roku si za investície do nového vybavenia môžu odpísať až 139.000 USD, v budúcom roku to bude už len 25.000 USD.

Farmári a rančeri preto nakupujú vo veľkom. A zároveň pre neisté vyhliadky ekonomiky urýchľujú predaj tohoročnej úrody obilnín. Kontrakty uzavreté do konca roka sa totiž budú zdaňovať podľa zákona o daniach platných pre tento rok, aj keď peniaze za úrodu dostanú až na budúci rok.

Problémom tiež je, že v USA v septembri vypršala platnosť farmárskeho zákona o dotáciách a ďalších nástrojoch štátu na podporu poľnohospodárstva. Ak sa politikom do konca roka nepodarí schváliť nový farmársky zákon, automaticky začne platiť legislatíva ešte z roku 1949.

Neistá budúcnosť, a navyše po období sucha, ktoré zredukovalo úrodu a vyhnalo nahor ceny krmiva, a tiež vyhliadky na vyššie dane už prinútili mnohých farmárov, aby predali pôdu a skoncovali s farmárčením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok