Nájomné byty bude podporovať štát. Kde bude záujem, tam ich investor postaví, uviedol Holý

TA3
30.5.2022 20:40

Hnutie Sme rodina tvrdí, že nájomné byty by sa mohli začať stavať už na budúci rok. Aspoň čiastočne by tak splnila svoj najväčší sľub voličom. Ostane sľub sľubom, alebo sa zmení na realitu? Koľko bytov Sme rodina reálne postaví?

Nájomné bývanie bude podporovať štát. Rozhodli o tom poslanci parlamentu. Ak všetko pôjde tak, ako má, prvé štátne byty začnú developeri stavať na jeseň. Stavby by mohli byť zrealizované o rok. Nájomníci v nich budú platiť oveľa menej, ako je bežný trhový priemer.

Holého teší, že sa pridala aj opozícia

"Takáto veľká reforma si vyžaduje čas na prediskutovanie. Potom hľadáme podporu, v prípade nájomných bytov bola obrovská. 127 poslancov hlasovalo za. Poslanci povedali, že ten nápad je dobrý," povedal Štefan Holý z hnutia Sme rodina a podpredseda vlády pre legislatívu. Podpredsedu vlády pre legislatívu teší, že sa k návrhu pridala aj opozícia. 

Hnutie Sme rodina priviedlo na stretnutie s predsedom vlády Eduardom Hegerom expertov z Vienna Insurance Group. "V slovenských pomeroch je táto téma novým projektom. Predpokladali sme, že je dobré, aby si politické špičky vypočuli ľudí, ktorí majú s prevádzkou nájomných bytov skúsenosti." Odborníci predstaviteľom vlády vysvetlili, ako funguje takýto mechanizmus nájomných bytov v Rakúsku. 

Spoločnosť by byty mala prevádzkovať

Byty by mala spoločnosť "prevádzkovať". "Pre týchto investorov je dôležitá bilančná hodnota. Tým, že ceny nehnuteľností rastú, im (investorom - pozn. redakcie) stúpa bilančná hodnota, to je ich motivácia. Inštitúcie nevykonávajú priamo správu bytov, v Rakúsku majú na to zriadené správcovské spoločnosti," uviedol Štefan Holý.

"To, kde tieto byty budú stáť, je ťahané dopytom. Kde bude záujem, tam ich investor postaví," dodal. Investor by si podľa Holého mal najprv pozemok kúpiť. Väčšina investorov by mala pochádzať zo zahraničia. 

"Vláda vydá nariadenie, ktoré stanoví presné podmienky, kto sa môže uchádzať o takýto byt. Toto nie sú sociálne byty, toto sú štandardné nájomné byty," Holý hovoril, že pôjde primárne o nájomné bývanie pre strednú vrstvu obyvateľstva. Investor sa o postavený byt musí starať až 25 rokov. 

Na bývanie by mali byť čakacie lehoty. Fungovať by mal webový rezervačný formulár, kde si potencionálni záujemcovia budú môcť konkrétny byt pozrieť, vyplnia údaje, prebehne verifikačný proces a následne by uchádzači mali byť zaradení do poradovníka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok