Monti už nebude kandidovať za premiéra

TASR
23.12.2012 14:35

Úradujúci taliansky premiér Mario Monti vyhlásil, že vo februárových voľbách nebude kandidovať na post predsedu vlády, ak ho však niektoré politické strany, ktoré podporujú jeho protikrízový program, požiadajú, aby viedol budúcu vládu, "zhodnotí takú ponuku".

Monti už nebude kandidovať za premiéra
TASR

Vo svojom prejave na záver koncoročnej tlačovej konferencie Monti zdôraznil, že sa nezúčastní volebnej kampane za žiadnu politickú stranu a nie sú preňho dôležité ani tak konkrétne osoby, ako realizácia jeho reformných návrhov.

Avšak, ako povedal, keby mu nejaký politický subjekt alebo koalícia ponúkla dôveryhodný program, ktorý by podporoval, tak by "bol pripravený poskytnúť svoju podporu a rady - a ak by bolo potrebné, aj vodcovstvo".

Na otázku, či to znamená, že by bol pripravený znovu sa stať predsedom vlády, Monti odpovedal: "Ak by ma dôveryhodná politická sila požiadala, aby som sa v jej mene stal premiérom, uvažoval by som o tom".

Monti podľa svojich slov dúfa, že budúca vláda bude mať úplnú parlamentnú väčšinu a domnieva sa, že klasické ľavo-pravé politické rozdelenie už nestačí na to, aby sa Taliansko dokázalo vyrovnať so svojimi problémami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok