Severná Kórea údajne zrušila lockdown vo svojom hlavnom meste, situácia sa vraj zlepšuje

TA3 TASR
30.5.2022 14:54

Severná Kórea údajne zrušila uzáveru v metropole Pchjongjangu, ktorú vyhlásila po tom, čo pred viac ako dvoma týždňami prvýkrát priznala epidémiu Covid-19 v krajine. Informovala o tom dnes japonská agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v Pekingu. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie ale správu nebolo schopné potvrdiť a severokórejské médiá takéto rozhodnutie oficiálne neoznámili.

Severná Kórea údajne zrušila lockdown vo svojom hlavnom meste, situácia sa vraj zlepšuje
TASR/AP

Severná Kórea údajne zrušila uzáveru v metropole Pchjongjangu, ktorú vyhlásila po tom, čo pred viac ako dvoma týždňami prvýkrát priznala epidémiu covidu-19 v krajine. Informovala o tom dnes japonská agentúra Kjódó s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v Pekingu. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie ale správu nebolo schopné potvrdiť a severokórejské médiá takéto rozhodnutie oficiálne neoznámili.

Denný prírastok ľudí s príznakmi horúčky neznámeho pôvodu, ako KĽDR koronavírusovú nákazu nazýva, sa po troch dňoch znovu prehupol cez sto tisíc. Za 24 hodín do nedeľného večera bolo zaznamenaných 100.710 infekcií a jedno úmrtie. Celkový počet nakazených tak dosiahol 3,55 milióna a počet zosnulých vystúpil na 70.

Správa agentúry Kjódó prišla krátko po tom, čo severokórejský vodca Kim Čong-un v nedeľu predsedal zasadnutiu politbyra vládnucej Kórejskej strany práce, na ktorom najvyšší činitelia krajiny prehodnocovali protiepidemické opatrenia. Podľa nich sa teraz koronavírusová situácia v krajine zlepšuje.

Podľa zahraničných odborníkov je vysoko pravdepodobné, že KĽDR podhodnocuje počty mŕtvych v snahe neoslabiť pozíciu Kim Čong-una. Domnievajú sa, že obetí je v skutočnosti oveľa viac, pretože väčšina obyvateľov nie je proti covidu-19 naočkovaná av krajine chýba zdravotná infraštruktúra na liečbu pacientov v kritickom stave.

Severokórejské úrady tiež pri terajšej epidémii nehovoria o čovide-19, pravdepodobne preto, že im chýba dostatok testovacích sád pre tak veľký počet chorých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok