VIDEO: Útok na Monu Lisu. Muž, ktorý hodil tortu na slávny obraz, skončil na psychiatrii

TA3/hm ČTK TASR
30.5.2022 15:00

Muž, ktorý v nedeľu popoludní v parížskom múzeu Louvre hodil kus krémového koláča do sklom chráneného obrazu Mona Lisa, je pod dohľadom psychiatra. Páchateľ tvrdí, že svojím činom chcel apelovať na umelcov, aby sa viac sústredili na ochranu našej planéty.

Louvre Mona Lisa 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ku kurióznej udalosti došlo v nedeľu uprostred dňa. Podľa očitých svedkov bol páchateľ prezlečený za staršiu dámu a sedel na invalidnom vozíku. V sále, kde je vystavené majstrovské dielo Leonarda da Vinciho, z vozíka vstal a pokúsil sa rozbiť ochranné sklo chrániace obraz Mony Lisy. Keďže ide o spevnené sklo, nepodarilo mu to. Tak naň aspoň hodil kus krémového koláča a jeho zvyšky roztrel po skle. Podľa očitých svedkov muž potom ešte okolo seba rozhadzoval ruže. Muža spacifikovala ochranka, ktorá ho odovzdala polícii.

Prezliekol sa za staršiu dámu

Páchateľ - oblečený v bielom a s parochňou na hlave - pred tým, ako ho vyviedli z výstavnej sály, vyhlásil, že svojím činom chcel upozorniť na environmentálnu krízu. Keď muža vyvádzali, kričal: "Myslite na Zem. Ľudia ničia túto planétu." Denník Le Parisien napísal, že ide o 24-ročného muža, ktorý žije v Neuilly-sur-Seine v departemente Hauts-de-Seine. Polícia ho po čine previezla do psychiatrickej liečebne, kde lekári určia, či je jeho zdravotný stav zlučiteľný so vzatím do väzby.

Predstavitelia múzea Louvre v Paríži, kde má portrét mladej ženy so záhadným úsmevom svoje čestné miesto, odmietli v nedeľu komentovať bizarný incident, ktorého záverečná fáza bol zaznamenaná mobilmi viacerých ľudí a ich záznamy sa šíria na sociálnych sieťach. "Znie mi to neskutočne, ale muž prezlečený za starú dámu vyskočil z invalidného vozíka a pokúsil sa rozbiť ochranné sklo Mony Lisy. Po tom potrel sklo tortou a hádzal okolo seba ruže, kým ho neskrotila ochranka," napísal na Twitteri používateľ, ktorý bol svedkom udalosti. Zverejnil tiež video.

Mona Lisa je chránená sklom od decembra 1956, keď istý Bolívijčan hodil do obrazu kameň a poškodil jej ľavý lakeť. V roku 2005 bol obraz umiestnený do spevnenej nepriestrelnej vitríny, kde sa kontroluje teplota i vlhkosť. V roku 2009 istá Ruska hodila smerom k obrazu prázdnu šálku od čaju, ktorá vitrínu mierne poškriabala. 

Louvre je najväčšie múzeum na svete, v ktorom sa nachádzajú státisíce diel. Pred pandémiou vyvolanou chorobou Covid-19 zbierky Louvru prilákali približne desať miliónov návštevníkov ročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok