Dom umenia v Piešťanoch sa stal národnou kultúrnou pamiatkou. Je prekrásnym unikátom

TA3 TASR
30.5.2022 10:24

Dom umenia v Piešťanoch od architekta Ferdinanda Milučkého zapísali do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Stalo sa tak na podnet združení Čierne diery a DOCOMOMO Slovensko z roku 2019 s podporou vedenia DU. Informoval o tom Martin Lipták z ČD.

Dom umenia v Piešťanoch sa stal národnou kultúrnou pamiatkou. Je prekrásnym unikátom
TASR – Martin Palkovič

V priebehu leta sa po jeho známych i neprístupných zákutiach uskutoční pre verejnosť séria komentovaných prehliadok v sprievode architektiek Lívie Gažovej a Evy Rohoňovej s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja. Najbližšia bude v sobotu 4. júna. Zároveň vznikla o architektúre stavby nová expozícia, ktorú finančne podporili ČD.

Dom umenia, ako uviedol Lipták, postavili v rokoch 1974 až 1979 ako súčasť Slovenskej filharmónie a otvorili ho v roku 1980. Je unikátne zachovaným dielom neskorej moderny na Slovensku. "Na rozdiel od mnohých iných stavieb tohto typu si udržal svoju funkciu i majiteľa. Nezvyčajne dobre je zachovaný exteriér aj interiér budovy, na ktorom spolupracovala dizajnérka Júlia Kunovská, manželka architekta Milučkého. Medzi pôvodné autorské prvky interiéru patria napríklad stropné svietidlá a kruhové sedadlá," upozornil.

Podľa vyjadrenia komisie pre posudzovanie pamiatkového fondu Pamiatkového úradu SR vykazuje DU významné architektonické, výtvarné a umelecko-remeselné pamiatkové hodnoty, pričom je dôležitá i jeho spoločenská hodnota – pôvodná a dodnes dochovaná kultúrna funkcia a urbanistická hodnota solitérneho umiestnenia budovy v dotyku s parkom na nábreží Váhu. Nový štatút pamiatky by mohol pomôcť DU získať nové prostriedky a metodiku obnovy.

"DU je špičkovým dielom moderného hnutia. Nadväzuje na tradíciu funkcionalistických víl na vážskom nábreží v Piešťanoch, ale aj na súdobé svetové architektonické dianie. Milučkého dielo obstojí aj pri porovnaní so svetoznámymi koncertnými a spoločenskými sálami, ako je helsinská Finlandia Hall od Alvara Aalta či Berlínska filharmónia od Hansa Scharouna. Veríme, že štatút pamiatky pomôže rozšíriť záujem domácej aj zahraničnej verejnosti. Tak, ako sa na pamiatku podobného rangu patrí," uviedol teoretik architektúry Peter Szalay z oddelenia architektúry Historického ústavu Slovenskej akadémie vied a organizácie DOCOMOMO Slovensko. Táto medzinárodná organizácia sa zaoberá výskumom, dokumentáciou, propagáciou a ochranou pamiatok modernej architektúry. Vznikla v roku 1990 v Holandsku a Slovensko je jedným z jej zakladajúcich členov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok