Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti. Poďakoval sa vojakom a odovzdal vyznamenania

TA3 TASR
29.5.2022 17:17

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Od začiatku ruskej ofenzívy ide o jeho prvú verejnú cestu mimo Kyjevskej oblasti. Informovali agentúry Reuters a AFP.

Nemecko označilo Lavrovove vyjadrenia o Zelenskom a Hitlerovi za absurdné
TASR/AP

"Chcem sa vám poďakovať za vašu službu. Riskujete vlastné životy pre nás všetkých a pre našu krajinu," povedal Zelenskyj vojakom, ktorým odovzdal štátne vyznamenania a dary.

Kancelária ukrajinského prezidenta zverejnila na platforme Telegram video, ktoré zachytáva Zelenského v nepriestrelnej veste a takisto ukazuje zábery zničených budov v Charkove a jeho okolí.

V Charkovskej oblasti bolo podľa slov ukrajinského lídra zničených 2229 budov. "Obnovíme (ich), prebudujeme a vrátime tam život. V Charkove a vo všetkých ostatných mestách a dedinách, kam prišlo zlo," zdôraznil Zelenskyj.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že Zelenskyj navštívil zničené obytné budovy, pričom zdôraznil, že nové budovy budú musieť byť postavené tak, aby ich súčasťou boli aj protibombové kryty. Okrem toho sa stretol aj s gubernátorom Charkovskej oblasti Olehom Synjehubovom a starostom Charkova Ihorom Terechovom, s ktorými hovoril o programoch rekonštrukcie.

Mesto Charkov bolo po spustení invázie 24. februára jedným z dejísk najhorších bojov na Ukrajine. Ruské sily sa odtiaľ stiahli pred niekoľkými týždňami. Jermak priblížil, že 31 percent Charkovskej oblasti v súčasnosti okupujú ruské jednotky a ďalších päť percent územia, ktoré bolo okupované, sa už Ukrajincom podarilo získať späť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok