Korčok poďakoval tým, ktorí prispievajú k znižovaniu počtu civilných obetí v konfliktoch

TA3 TASR
29.5.2022 11:57

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok ďakuje všetkým, ktorí v často v náročných podmienkach prispievajú k znižovaniu počtu civilných obetí v konfliktoch. Uviedol to pri príležitosti nedeľňajšieho Medzinárodného dňa mierových síl OSN. Informoval o tom komunikačný odbor slovenskej diplomacie.

Monitor: Korčok: Bratislava bola spomenutá ako možné miesto mierových rozhovorov
TASR/Pavol Zachar

Počas tohto dňa si tak uctievame pamiatku viac ako 4000 obetí vrátane šiestich Slovákov, ktorí v nich priniesli tú najvyššiu obetu. "Jednou z priorít slovenskej diplomacie je udržiavanie mieru, ochrana ľudských práv a demokracie. Preto pravidelne vysielame našich príslušníkov do medzinárodných mierových misií," uviedol Korčok.  

Slovensko od svojej samostatnosti pomáhalo v 16 mierových misiách OSN, pôsobilo v nich viac ako 11-tisíc príslušníkov Ozbrojených síl SR. V súčasnosti pôsobí v mierovej misii na Cypre a pozorovateľskej misii v Sýrii 240 slovenských vojakov.

Od roku 1948 sa celkovo uskutočnilo 72 mierových misií pod hlavičkou OSN, v ktorých doteraz pôsobilo viac ako milión príslušníkov takzvaných modrých prílb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok