V Indii aj napriek zákazu pokračujú demonštrácie proti násiliu na ženách

TASR, TA3
23.12.2012 23:34

Indická vláda dnes zakázala zhromaždenia viacerých ako piatich osôb v snahe stlmiť protesty, ktoré vypukli po brutálnom znásilnení študentky v autobuse v Naí Dillí. Tisíce ľudí však aj tak prúdili do centra indického hlavného mesta, dávajúc najavo svoj hnev. Polícia použila slzotvorný plyn a obušky, aby zabránila davu priblížiť sa k prezidentskému palácu. Pri zrážkach s políciou utrpelo zranenia vyše 20 osôb.

V Indii aj napriek zákazu pokračujú demonštrácie proti násiliu na ženách
SITA

Mladá, 23-ročná žena, ktorá sa minulý týždeň stala v autobuse obeťou skupinového znásilnenia a surovej bitky, je podľa lekárov stále v kritickom stave a dýcha pomocou prístrojov, avšak reaguje na liečbu.

V Naí Dillí dochádza k najväčšiemu množstvu sexuálnych trestných činov v porovnaní s inými veľkými indickými mestami. Znásilnenie tu nahlásia každých 18 hodín, vyplýva z údajov indickej polície.

Väčšina sexuálnych útokov zostane nenahlásených a bez povšimnutia. Brutalita minulotýždňového útoku však vyvolala v indickom hlavnom meste najväčšie demonštrácie od polovice roka 2011, kedy ľudia protestovali proti korupcii, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Študentku a jej spoločníka napadol gang v charterovom autobuse. Mladú ženu znásilnili a oboch bili oceľovými palicami, kým autobus celé hodiny jazdil po uliciach a dokonca prešiel cez kontrolné policajné stanovištia. Nakoniec oboch vyhodili na ulicu.

Demonštranti - najmä študenti, ale aj ženy z domácnosti a dokonca i deti - požadovali od indických úradov opatrenia na zaistenie bezpečnosti žien, niektorí chceli trest smrti pre obvinených.

V indickom hlavnom meste dnes zostalo zavretých niekoľko staníc metra a na viacerých cestách boli zátarasy, aby sa zabránilo zhromažďovaniu ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok