Bouwman triumfoval v 19. etape pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu Jumbo-Visma zdolal Schmida

TA3
27.5.2022 22:39

Holanďan Koen Bouwman triumfoval v piatkovej 19. etape cyklistických pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu Jumbo-Visma zdolal v šprinte 178 km dlhej etapy z Marana Lagunare na vrchol Santuario di Castelmonte druhého Švajčiara Maura Schmida a tretieho Taliana Alessandra Tonelliho.

Bouwman si na 105. ročníku pripísal druhú výhru, predtým uspel aj v 7. etape. "Po prvom triumfe som si hovoril, že by bolo fajn pridať aj druhé. Chcel som byť však realista, veď to bol môj prvý úspech na profesionálnej úrovni. Vyšlo to opäť a ja nemám slov. Vedel som, že v závere je zákruta, netušil som, že je  taká ostrá. Musel som aj pribrzdiť," povedal Bouwman podľa Cycling News.

Ružový dres pre vedúceho pretekára celkového poradia si udržal Ekvádorčan Richard Carapaz z Ineosu-Grenadiers. Pred poslednou horskou etapou má víťaz podujatia z roku 2019 na čele iba trojsekundový náskok. Chýbať mu bude navyše v ďalšom priebehu pomocník Richie Porte, ktorý odstúpil pre nevoľnosť. "Dnes to bol náročný deň. Richie je smoliar, sme sklamaní z toho, čo sa mu stalo. Celkovo však tím pracoval dobre. Prvá trojica je výkonnostne na rovnakej úrovni. Zajtra sa však pôjde do vysokej nadmorskej výšky, čo mám rád," pripomenul Ekvádorčan.

Etapa mal hornatý profil, nebola však tak náročná ako nadchádzajúca sobotňajšia, počas ktorej sa očakávajú rozhodujúce súboje o celkové prvenstvo. Na trati bola jedna horská prémia prvej kategórie, ktorá prišla na rad 135 km po štarte, po krátkej návšteve slovinského územia. Záverečné stúpanie bolo druhej kategórie s dĺžkou 7,3 km a priemerným sklonom 6%.

Do úniku sa pustila dvanástka jazdcov, nikto z nich však neohrozoval ašpirantov na celkové prvenstvo. Ich náskok na trati tak presiahol aj desať minút. V čelnej skupine sa ocitol aj Fernando Gaviria, Kolumbijčan tímu UAE Emirates pobral body na šprintérskej prémii a v poradí o cyklámenový dres sa posunul na druhú priečku. V úniku nechýbal ani najlepší vrchár Gira Bouwman. Holanďana na najvyššom bode trate, slovinskom vrchu Kolovrat, nikto nevyzval a upevnil si tak modrý dres.

V čelnej skupine zostala pred záverečným stúpaním pätica jazdcov Bouwman, Schmid, Tonelli, Talian Andrea Vendrame z AG2R a Maďar Attila Valter z Groupama FDJ. V šprinte si najšikovnejšie počínal Bouwman. V skupine favoritov zaútočil Carapaz, jeho hlavní konkurenti v boji o celkové prvenstvo Jai Hindley z Bory-hansgrohe i Mikel Landa z Bahrainu - Victorious si ho však postrážili a prešli cieľom spoločne s ním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok