Fletcher bol tmelom Depeche Mode. Vedel, kde je jeho miesto, hovorí hudobný expert Čurný

TA3/Henrieta Mihalková
27.5.2022 19:00

Hudobný svet zasiahla vo štvrtok večer mimoriadne smutná správa. Vo veku 60 rokov zomrel spoluzakladateľ kapely Depeche Mode Andrew Fletcher. Sieťami sa šíria trúchlivé príspevky fanúšikov, ktorí s kapelou dospeli, a mala na ich život významný vplyv. Na to, čo Fletcher znamenal pre "depešákov", a aká bude bez neho budúcnosť kapely sme sa pýtali hudobného experta Juraja Čurného a organizátorov obľúbených tematických depešáckych párty Gabriela Schwardyho a Petra Škodu.

Andy Fletcher
TASR/Martin Turanovič

Doslova čierny deň pre fanúšikov Depeche Mode. Kapela, ktorá vznikla v roku 1980 v britskom Basildone, oznámila vo štvrtok večer informáciu, ktorú zrejme nikto nečakal. Člen hudobnej formácie, na ktorej vyrastali, dospeli, a s ktorej skladbami sa im spájajú životné udalosti, zomrel. Keďže si mnohí štýl kapely prevzali aj do súkromného života, žiaľ fanúšikov je o to väčší.

Duša a tmel Depeche Mode

"Nedá sa opísať prekvapenie až zdesenie fanúšikov, pretože Andyho nedožitých 61 rokov nie je vek, kedy by ktokoľvek s odchodom svojich idolov počítal," uviedol pre ta3 Gabriel Schwardy, ktorý spolu s priateľmi organizuje depešácke párty naprieč Slovenskom a Českom takmer štvrťstoročie. Ako si všíma, na ich podujatiach sa mení len vek zúčastnených, pribúdajú však aj mladí nadšenci. "Aj keď Andy nebol hudobník či skladateľ, pre mňa osobne odišla veľká časť depešáckeho života. Myslím ale, že to všetko na mňa doľahne až trošku neskôr," zdôveril sa. 

David Gahan a Martin Gore na Twitteri o Fletcherovi napísali, že mal naozaj zlaté srdce a bol k dispozícii vždy, ak niekto potreboval podporu, porozprávať sa alebo sa zasmiať. Podľa hudobného experta Juraja Čurného bol Fletcher medzi fanúšikmi obľúbený. "Dá sa povedať, že celosvetovo komunita fanúšikov Depeche Mode zareagovala jednotne, pretože Fletch ani medzi nimi nemal žiadneho "nepriateľa". Ako to už býva niekto viac fandil Davidovi, niekto Martinovi a nemálo ľudí aj Alanovi, ale on bol ich všeobecným miláčikom, už aj preto, že najviac sa venoval záležitostiam ohľadom promotion a tak bol "najviac dostupný"," skonštatoval.

Emócie doľahli aj na depešáka a dídžeja Petra Škodu. "Je to akoby odišiel niekto s kým si vyrastal, s kým si prežíval svoj doterajší život a sny, akoby odišiel niekto blízky. Cítim sa akoby odišla časť môjho ja. Je to veľmi smutné pre Andyho rodinu, Martina, Davea a tiež Alana, Daniela, ľudí čo sa točia okolo Depeche Mode a celú našu fanúšikovskú komunitu," potvrdil Škoda, ktorý sa s hudbou Depeche Mode zoznámil na základnej škole pred 35 rokmi. 

Medzi prvými sa k nemu dostali nahrávky albumov Black Celebrations a Music for the Masses na obohranej kazete. Kult Depeche Mode prenikol do detských izieb, v mladosti začal meniť ich účesy, imidž, pohľad na svet aj život. "Hľadali sme si rovnako "postihnutých" kamarátov. Každý chcel byť ako Andy, Martin, Alan a Dave. Andy bol ten chalan v pozadí, nikdy nebol stredobodom pozornosti ako Dave a Mart, bol skvelým manažérom v raných časoch kapely. Bol to priateľský, skromný a zábavný týpek. Andy bol lepidlom medzi ostatnými členmi Depeche Mode, Andy bol duša Depeche Mode," pokračoval Škoda.

Hovorilo sa len o zranení

Rovnako si na rané obdobie basildonskej kapely spomína aj Schwardy, ktorý stojí za webom depechemode.sk. "Rozhodnutie kapely koncertovať po prvýkrát vo vtedajšom východnom bloku (rok 1988) a priblížiť sa fanúšikom na dosah, znamenalo pre mňa prielom. Už to neboli len plagáty a magnetofónové kazety z poľského trhu alebo ich piata kópia. Boli naozaj skutoční s tak odlišným zvukom a vizážou. Ale pre mnohých to nebola len módna vlna či lacné pozlátko Západu. Mnohým ľuďom, ako aj mne, sa vryla ich hudba do srdca a stala sa životným soundtrackom," povedal. Andy bol podľa jeho slov neoddeliteľnou súčasťou kapely, členov stmeľoval nielen ľudsky, ale aj hudobne.


Správa o smrtí Fletcha, ako člena Depeche Mode zvykli prezývať, prišla bez akýkoľvek náznakov. Bližšie informácie o jeho zdravotnom stave súvisiace s úmrtím nezverejnili. "Nakoľko príčina úmrtia nebola oznámená, som si istý, že prídu na rad špekulácie fanúšikov, ktorí kapelou žijú každý deň. Myslím si ale, že postupom času zostávajúci členovia kapely poodhalia skutočný dôvod jeho predčasného odchodu," odhaduje Schwardy. Správy o zdravotných ťažkostiach Fletchera nezachytil ani Čurný. "Akurát, že počas tohtoročných veľkonočných sviatkov, ktoré strávil so svojou rodinou v Barcelone, si zlomil ruku pri bicyklovaní," uviedol.

Andy Fletcher pôsobil v Depeche Mode prakticky od vzniku. Pod názvom Depeche Mode začali pôsobiť na začiatku osemdesiatych rokoch spolu s Martinom Goreom, Vinceom Clarkeom, ku ktorým sa pridal David Gahan. Fanúšikov si svojou hudbou a špecifickým zvukom a vizážou veľmi rýchlo podmanili. 

Hoci sa časom zloženie kapely mierne menilo, odišiel Vince Clarke a posilnil ju Alan Wilder, trojica Gahan, Gore, Fletcher zotrvala. "Ak by som to mal nazvať jedným slovom, tak on bol mimoriadne dôležitým "tmelom", ktorý mal na starosti síce "neumelecké", ale pre chod svetovej kapely mimoriadne dôležité manažérske a ekonomické záležitosti. Veľmi rýchlo pochopil, že nikdy nebude ani lepší spevák ako Gahan, ani lepší autor ako Gore a ani lepší hudobník ako Wilder, ale ponúkol svoje služby kapele presne v tých oblastiach, v ktorých bol skvelý a podstatne lepší od svojich kolegov," opísal Čurný.

Budúcnosť bez Fletcha

Časť fanúšikov Depeche Mode nostalgicky spomína na obdobie, kedy bol jej súčasťou hudobník Alan Wilder. Niektorí by jeho návrat po vyše 25 rokov uvítali. Čurný po Fletcherovej smrti však návrat Wildera do Depeche Mode reálne nevidí. Otázka, kto a či vôbec nahradí Fletchera je nateraz trúfalá. Ako uviedol, Fletcher bol supervízorom celej organizácie príprav od nahrávania albumov po turné. "Je možné, že túto jeho úlohu prevezme niekto z najužšieho okruhu manažérov. Takže všetko bude záležať od toho ako sa rozhodnú Gahan s Goreom a či spoločne nájdu alebo si zvolia takéhoto človeka, ktorému zveria svoju dôveru," myslí si.

Štúdiové albumy Depeche Mode:

  • Speak & Spell (1981)
  • A Broken Frame (1982)
  • Construction Time Again (1983)
  • Some Great Reward (1984)
  • Black Celebration (1986)
  • Music for the Masses (1987)
  • Violator (1990)
  • Songs of Faith and Devotion (1993)
  • Ultra (1997)
  • Exciter (2001)
  • Playing the Angel (2005)
  • Sounds of the Universe (2009)
  • Delta Machine (2013)
  • Spirit (2017)

Ak kapela neohlási koniec, Depeche Mode by podľa Schwardyho mohli fungovať i naďalej. "Oni sú v dobrom význame akýsi hudobný nezmar. Veď počas svojej histórie prežili dobrovoľný odchod dvoch členov kapely - V. Clarka 1981 a A. Wildera 1995. Iba málo kapiel z 80. rokov dokázalo nepretržite skladať stále novú hudbu do dnešných čias. Martin Gore sa nechal počuť, že podobne, ako Dave Gahan, počas posledných rokov píšu a komponujú nové skladby. Takže si myslím, že čoskoro zostávajúcich členov kapely uvidíme naživo aj v Bratislave," hovorí optimisticky.

Organizátor depešáckych večierkov Peter Škoda je v súvislsoti s budúcnosťou kapely skeptický. "Myslím si, že Depeche Mode už na pódiu nikdy viac neuvidíme, keďže s Andym odišiel kus Depeche Mode do hudobného neba. Depeche Mode bez Andyho už viac nebude Depeche Mode. Odpočívaj v pokoji Andy, budeš nám chýbať!" dodal Škoda.

Čurný vysvetlil, že od roku 1993 bolo dobrým zvykom kapely vydať nový album každý štvrtý rok. S novými skladbami vždy prišlo i svetové turné. Posledný album s názvom Spirit Depeche Mode publikovali v roku 2017. Pandémia covidu časový model narušila. "Z dostupných informácií vyplývalo, že o novom albume sa kapela mala začať reálne baviť práve v tomto roku," spresnil. Pripomína, že Gore a Gahan sa popri Depeche Mode venovali aj sólovej tvorbe. Fletcher využíval prestávky medzi albumami a koncertovaním na hranie za dídžejským pultom. Na Slovensku sa takto predstavil v roku 2007 a v roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok