Opičie kiahne potvrdili už aj vo fínskych Helsinkách. Pacient má pľuzgiere a horúčku

TA3/hm ČTK
27.5.2022 09:47

Fínsko sa v piatok zaradilo ku krajinám, kde zaznamenali nákazu opičími kiahňami. Prvý prípad odhalili v oblasti metropoly Helsínk. Opičie kiahne sú zriedkavé vírusové ochorenie podobné ľudským kiahňam, zvyčajne však majú miernejšie prejavy.

Podozrenie na opičie kiahne ohlásilo Fínsko už vo štvrtok, a to u človeka, ktorý sa nedávno vrátil z návštevy inej európskej krajiny. Vo štvrtok neskoro večer bola infekcia u neho potvrdená. "Pacient je teraz doma, má pľuzgiere a horúčku, ale inak je relatívne v dobrom stave," uviedli zdravotnícke úrady. "Zdroj infekcie je známy a blízke kontakty boli zmapované," dodali úrady.

Opičie kiahne boli prvýkrát zaznamenané v Konžskej demokratickej republike v 70. rokoch minulého storočia a donedávna sa vyskytovali najmä v častiach strednej a západnej Afriky. V poslednom čase sa nákaza začala šíriť aj v Európe a ďalších oblastiach sveta, prvé prípady registruje aj Česká republika.

Medzi príznaky ochorenia patrí horúčka, bolesti hlavy a kožná vyrážka, ktorá sa zvyčajne objaví najprv na tvári a potom sa šíri po zvyšku tela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok