Draghi telefonoval s Putinom. Nádej na mier nevidí, Moskva má svoje podmienky

TA3 TASR
27.5.2022 06:53

Taliansky premiér Mario Draghi nevidí po štvrtkovom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nádej na mier pre Ukrajinu.

Mario Draghi Európska centrálna banka 1140 px SITA AP
SITA/AP

Draghi zároveň uviedol, že bude telefonovať aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým chce hovoriť o potencionálnom odblokovaní čiernomorských prístavov. "Prvou iniciatívou, ktorú môžeme začať objavovať, je zistenie, či je možné vybudovať spoluprácu medzi Ruskom a Ukrajinou pri odblokovaní čiernomorských prístavov," uviedol Draghi na tlačovej konferencii.

Taliansky premiér okrem toho novinárom povedal, že práve on inicioval telefonát s Putinom. Priblížil, že mal pocit, že je to jeho povinnosťou vzhľadom na závažnú humanitárnu krízu, ktorá môže postihnúť najchudobnejšie krajiny sveta.

Ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s Draghim uviedol, že Moskva je pripravená "výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu, uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu, ako i vojenské operácie, narušili dodávky hnojív, pšenice a ďalších komodít z Ruska aj z Ukrajiny. Tieto dve krajiny pritom produkujú až 30 percent celosvetových dodávok pšenice, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok