Rastlinné verzus živočíšne nátierky: Z chleba nepriberiete, ale závisí od toho, čo si naň dáte

TA3/zm
28.5.2022 10:00

Pečiva sa nemusíte báť ani počas diéty. To, čo škodí našej postave, je zvyčajne nátierka plná kalorických tukov. Ako si vybrať a nepribrať?

Rastlinné verzus živočíšne nátierky: Z chleba nepriberiete, ale závisí od toho, čo si naň dáte
Pexels

Zamysleli ste sa niekedy, že tak ako si vyberáte druh pečiva, mali by ste podrobnejšie študovať aj nátierky a ich zloženie? Čím sú mastnejšie, tým viac kalórii do tela dostávate. Rolu však hrá aj soľ.

Čo sledovať?

Keď si chcete rozumne vybrať maslo, tavený syr alebo nátierku, mali by ste si pozrieť v rámci kalorických tabuliek hneď niekoľko parametrov. Automaticky nás to zvádza na sledovanie kalórii, prípadne tukov, no i podiel soli pri chudnutí zaváži. Príliš slané jedlá môžu spôsobiť, že zadržiavate v tele vodu, a aj keď nepriberiete na tuku, tak na objeme áno.  

Rastlinné verzus živočíšne

Rastlinné maslá v tomto prípade preto vychádzajú aj zdravšia alternatíva oproti živočíšnym, pretože už obsahujú aj omega tri mastné kyseliny, ktoré sú pre nás prospešné.

Výberom vhodných nátierok však môžete dosiahnuť ešte viac, stačí sledovať hodnotu bielkovín. Na prvý pohľad sa zdajú výbornou voľbou tvarohové alebo sójové nátierky, ktoré v sebe obsahujú proteíny. V tomto súboji zas vychádza lepšie živočíšny produkt pred rastlinným. Sója má menej bielkovín ako tvaroh, a ak je v podobe nátierky, tak sú v nej o to viac pridané i sacharidy a soľ.

Najzdravšie riešenie

Vyrábať si nátierky doma je niekedy nereálne najmä časovo, no ide jednoznačne o najzdravšiu alternatívu. Mixovať môžete zeleninu, napríklad avokádo, a tým získate nekonečné množstvo pestrých a hlavne zdravých chutí.

Pri domácej príprave viete, čo do nátierky dáte, tým pádom neobsahuje konzervanty plné soli. Navyše majú sýtu chuť, preto ich určite na chlieb nenatriete v takej hojnej miere. A keby aj, tak aspoň zdravej a chutnej pomazánky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok