Bylinky proti komárom: To, čo nám vonia, odplašuje dotieravý hmyz

TA3/zm
27.5.2022 16:00

S prichádzajúcou letnou sezónou a častejším pobytom v prírode mnohí riešime nepríjemný hmyz. Vyzbrojte sa proti komárom, muchám či kliešťom domácimi repelentami, ktoré si ľahko dokážete vyrobiť z domácich surovín.

Bylinky proti komárom: To, čo nám vonia, odplašuje dotieravý hmyz
Pexels

Niektoré repelenty z obchodu nám smrdia a cítime v nich množstvo chémie. To je jeden z dôvodov, prečo si vyrobiť domácu obranu proti hmyzu, o ktorej budeme vedieť každú zložku. A niekedy postačí jedna jediná ingrediencia.

Rozmarín

Jednoduchým repelentom je aj výluh z rozmarínu. Niekoľko vetvičiek dajte do litra vody spolu s polievkovou lyžicou octu a prevarte. Vychladnutý roztok dajte do fľaštičiek s rozprašovačom, ktoré budete skladovať v chladničke. Rozmarínový repelent funguje nielen proti otravnému lietajúcemu hmyzu, ale je dostatočne silný aj na to, aby fungoval proti kliešťom.

Levanduľa

Pravá, nefalšovaná levanduľa má krásnu vôňu. Ak ju obľubujete i vy, potom si z nej natrhajte kvety, ktorými si počas sedenia večer na terasa potriete oblasť za ušami, na krku a zápästiach. Sú to miesta, kde výborne pulzuje krv, preto najviac lákajú komáre, ale táto fialová aromatická rastlinka ich určite odradí.

Klinčeky

Jeden z najsilnejších domácich repelentov si môžete pripraviť aj z aromatických klinčekov. Približne 10 gramov tohto korenia zalejte 100 ml číreho alkoholu alebo liehu. Na výsledok si však musíte počkať dva týždne. Za ten čas výluh premiešavajte a skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote. Keby sa vám nechcelo tak dlho čakať, môžete namiesto alkoholu použiť klinček v kombinácii s citrónovou šťavou. Vtedy postačí korenie nechať lúhovať len dva dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok