Taliansky prezident rozpustil parlament

TA3, SITA
22.12.2012 19:13

Urobil tak po piatkovej rezignácii premiéra Maria Montiho. Predčasné parlamentné voľby sa v Taliansku očakávajú na konci februára.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano v sobotu podľa očakávaní nariadil rozpustenie parlamentu a vláda krátko na to oznámila, že parlamentné voľby sa budú konať v posledný februárový víkend. Stalo sa tak po tom, ako v piatok rezignoval premiér Mario Monti, ktorý abdikoval krátko po jednoznačnom schválení budúcoročného rozpočtu v parlamente. Dôležitým faktorom teraz bude Montiho rozhodnutie, či vstúpi do kampane, no ako doživotný senátor nemôže kandidovať za žiadnu stranu. Členom vlády i jej predsedom sa však následne môže stať. Bývalý eurokomisár sa stále jednoznačne nevyjadril a stať by sa tak malo v nedeľu. Podľa talianskych médií ale bývalý eurokomisár z politiky neodíde.

O post premiéra má veľký záujem líder stredoľavej Demokratickej strany (PD) Pier Luigi Bersani a vraj stále aj líder Ľudu slobody (PDL), expremiér Silvio Berlusconi. Ten však už dlhé týždne mení stanoviská k svojmu možnému návratu do politiky. Berlusconiho PDL dosahuje v prieskumoch verejnej mienky podporu okolo 15 percent, kým PD sa teší približne 30-percentnej podpore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok