Rusi odmietajú robiť poštára medzi Sýriou, Arabmi a západom

SITA
22.12.2012 14:28

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potvrdil, že Moskva odmieta byť poslom a odkazovať sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi želanie západných a arabských lídrov.

Rusi odmietajú robiť poštára medzi Sýriou, Arabmi a západom
SITA

Šéf ruskej diplomacie sa tak vyjadril v úryvku rozhovoru pre ruskú štátnu televíziu RT, ktorá časť rozhovoru zverejnila v piatok. Lavrov zároveň odmietol, že ruská vláda Asada chráni. Rusko podľa neho iba chce zaistiť, aby o svojom osude rozhodli sami Sýrčania a to bez zásahov zo zahraničia. Rodák z Moskvy sa vyjadril aj na margo rakiet Patriot, ktorých rozmiestnenie v Turecku nedávno odsúhlasilo NATO. Ich "konfigurácia reálne napovedá, že by mohli byť použité proti Iránu", povedal vplyvný ruský minister.

"Nemáme záujem o zmenu režimu (v Sýrii). Niektoré krajiny v regióne sa nás pýtajú, prečo nepovieme prezidentovi Asadovi, aby odišiel. Hovoria, že mu ponúknu útočisko. Moja odpoveď je jednoduchá: Ak tí, čo nám to navrhujú, to naozaj majú na duši, tak by mali s tým isť priamo za prezidentom Asadom. Prečo by sme im mali robiť poštára? Treba o tom hovoriť priamo s ním," povedal pre RT Lavrov, ktorého krajina sa všeobecne považuje za jedného z mála spojencov režimu v Sýrii, kde už takmer dva roky prebieha protivládne povstanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok