Prvé slnko je zradné, pred spálením sa ochránite vďaka pravidlu 15. V čom spočíva?

TA3/zm
26.5.2022 08:00

Tešíte sa, ako si doprajete poctivý vitamín D a s prvými slnečnými lúčmi máte už aj na sebe plavky a opaľujete sa? Pozor, aby ste sa nespálili, počasie je oveľa zradnejšie ako si myslíte.

Prvé slnko je zradné, pred spálením sa ochránite vďaka pravidlu 15. V čom spočíva?
Pexels

Na začiatku leta nie je ešte naša koža po zime zvyknutá na toľko slnečného žiarenia, a tak sa môžete oveľa rýchlejšie spáliť. Riešením nie je pred slnkom utekať, stačí vedieť, ako sa chrániť.

Slnečná štvrťhodinka  

Podľa odborníkov by sme s pribúdajúcimi horúcimi dňami nemali chcieť chytiť bronz naraz a rýchlo. Ideálny čas, ktorý by sme mali stráviť na slnku vás prekvapí. Žiadna hodina opaľovania, stačí 15 minút. Aspoň v prvý týždeň, keď začne byť pekne, by ste si mali tento čas stopnúť. Pokožka chytí základ, pripomenie si, aké to je pod priamymi slnečnými lúčmi a už o týždeň môžete pokojne čas na deke či uteráku predĺžiť na polhodinku.

Samozrejme, stále platí, že tých 15 minút opaľovania by ste si nemali dávať na obed, kedy je slnko najsilnejšie. Ideálny čas je po 15tej, čiže ľahko zapamätateľné číslo, preto pätnástka sa bude ešte niekoľkokrát v dobrých radách opakovať.

Faktor 15

Hoci všade počúvame o SPF 30 alebo 50, podľa dermatológov stačí pri prvom opaľovaní ochranný faktor 15. To však platí za predpokladu ďalších spomínaných pätnástok, teda, že ste na slnku len 15 minút a je po 15tej hodine. Iste, nie je problém použiť aj vyššiu ochranu, v tomto prípade však hovoríme o tej minimálnej.

Rizikové znamienka

Porátajte si počet znamienok na jednotlivých častiach tela, napríklad na tvári alebo na ruke či nohe. Ak ich bude viac ako 15, patríte do skupiny ľudí, ktorých prvé slnečné lúče ohrozuje viac ako ostatných. Nebudeme strašiť s rakovinou kože, radšej sa na to pozrite preventívne. Všetky pravidlá bezpečného opaľovania pre vás platia niekoľkonásobne.

Chrániť si minimálne tvár by však malo byť povinnosťou každej ženy. Negatívne následky na pokožke sú už dobre známe, príliš veľa slnka prehlbuje vrásky a vytvára pigmentové škvrny. A to asi nechce ani jedna z nás.

Deti na slnku

Zoberme to aj z opačnej strany, nie len z pohľadu zrelej pleti, ale aj nevinnej a citlivej detskej pokožky. Opäť si pomôžte číslom 15. Do 15 mesiacov by totiž žiadne dieťa nemalo ísť na priame slnko. Vôbec. O tom odborníci nebudú ani diskutovať a pri dovolenkách pri mori s ročnými ratolesťami sa chytajú za hlavu.

15 minút vopred

A napokon ešte jedno pravidlo pätnástky. Ktokoľvek sa ide opaľovať, či už vy alebo deti, na to, aby vás krém dostatočne chránil, by ste si ho mali naniesť na pokožku aspoň 15 minút pred tým, než pôjdete chytať bronz.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok