ONLINE: Západní lídri sa dohodli, že na Ukrajinu pošlú viac zbraní. V troskách zničenej budovy v Mariupole našli telá 200 ľudí

TA3 TASR ČTK
24.5.2022 06:38

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynuli v utorok už tri mesiace. Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok informoval, že približne 20 krajín sa rozhodlo poskytnúť Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Spojené štáty nepredĺžia kľúčovú výnimku, ktorá vyprší v stredu a ktorá Rusku umožňuje platiť držiteľom amerických dlhopisov, čo by mohlo Moskvu priblížiť k platobnej neschopnosti. Výnimka umožňovala Moskve pokračovať v splácaní úrokov a istiny americkým osobám a odvrátiť neschopnosť splácať svoj štátny dlh. Krajina má nesplatené medzinárodné dlhopisy v hodnote 40 miliárd dolárov.

23:27 Bývalý nemecký kancelár Schröder sa vzdal nominácie do dozornej rady ruského energetického koncernu Gazprom. Tvrdí, že tak urobil už pred dlhšou dobou.

22:14 Uznávaný ukrajinský filmár Sergej Loznica v utorok na filmovom festivale v juhofrancúzskom Cannes vyhlásil, že je "neľudské" obracať sa chrbtom k všetkým Rusom, a to napriek "zničujúcemu" vojenskému vpádu ruských síl do jeho krajiny. Informuje tlačová agentúra AFP. 

21:31 Ruské invázne sily ovládli tri mestá v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, vrátane Svitlodarska. Gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko to v utorok povedal pre miestnu pobočku Rádia Slobodná Európa. Správu prevzal aj portál britskej stanice Sky News. 

20:51 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruskí vojaci dokončili odstraňovanie mín z prístavu v ukrajinskom meste Mariupol, ktoré nedávno už celé ovládli. Informovala stanica BBC. 

19:43 Vojenská operácia Ruska na Ukrajine vstúpila do svojej najaktívnejšej fázy, vyhlásil v utorok hovorca ukrajinského ministerstva obrany Olexandr Motuzianyk. Informovali o tom portály britskej stanice BBC a britského denníka The Guardian.

19:21 Metro v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov obnovilo v utorok prevádzku po mesiacoch, keď slúžilo ako úkryt pre tisíce civilistov počas invázie Ruska na Ukrajine. Informovala stanica Sky News. 

18:53 Návšteva nemeckého kancelára Olafa Scholza v Juhoafrickej republike v utorok ešte viac zdôraznila rozdiely v názoroch na vojnu na Ukrajine medzi ním a juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. 

18:07 Počas ruskej invázie bolo podľa ukrajinských zdrojov na Ukrajine zničených alebo poškodených 600 nemocníc. Približne 100 kliník nebude možné opätovne postaviť a mnohí zdravotníci boli zabití alebo zranení. Povedal to v utorok šéf ukrajinskej lekárskej komory Andrij Bazylevyč. Informovala agentúra DPA. 

17:39 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že uvalilo zákaz vstupu do krajiny pre 154 členov britskej Snemovne lordov. Moskva spresnila, že rozhodnutie bolo prijaté v reakcii na marcové uvalenie sankcií britskou vládou na takmer všetkých členov Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. 

17:24 Sú to presne tri mesiace, čo Rusko začalo svoju totálnu vojnu proti Ukrajine. Takto sa mení frontová línia od 24. februára.

16:53 Ruský diplomat Boris Bondarev, ktorý oznámil odstúpenie z úradu na protest proti invázii Ruska na Ukrajine, "už nie je s nami, je proti nám", vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informoval o tom portál americkej televízie CNN. 

16:27 Ruská invázia je fiaskom východnej politiky SRN, povedal šéf poľskej diplomacie Rau, ktorý vyzval Berlín, aby prevzal hlavnú úlohu v bezpečnosti Európy.

15:56 „Európa úplne opustí ruské fosílne palivá a nikdy sa k nim nevráti,“ povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

15:31 Rusko zrejme pokračuje v krádežiach ukrajinského obilia, napísal dnes server CNN s odkazom na satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies. Fotografie ukazujú dve ruské obchodné lode v prístave Sevastopoľ na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove, do ktorých sa nakladá obilie.

14:58 V troskách jednej zo zničených budov v juhoukrajinskom meste Mariupol objavili telá 200 ľudí. Oznámil to v utorok poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko s tým, že telá, ktoré objavili robotníci pri odpratávaní sutín, boli v stave rozkladu a v okolí sa šíril zápach. 

14:40 Tureckí predstavitelia budú v stredu v Ankare diskutovať s fínskou a so švédskou delegáciou o žiadosti Helsínk a Štokholmu o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V utorok to oznámil turecký rezort diplomacie, informuje agentúra Reuters. 

14:28 Čínske a ruské bojové lietadlá vykonali v utorok spoločné prelety nad Japonským a Východočínskym morom v čase, keď v Tokiu rokovali vrcholní predstavitelia Spojených štátov, Japonska, Austrálie a Indie v rámci skupiny QUAD (Štvorstranný bezpečnostný dialóg). Informoval o tom japonský minister obrany Nobuo Kiši. 

14:25 Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok informoval, že približne 20 krajín sa rozhodlo poskytnúť Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc. Toto oznámenie prišlo v deň, keď uplynuli tri mesiace od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. 

14:24 Ukrajina musí vo vojne s Ruskom zvíťaziť, aby sa ukázalo, že útok voči Kyjevu bol strategickou chybou šéfa Kremľa Vladimira Putina. Povedala to v utorok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, informuje agentúra Reuters. 

14:13 Zdroje blízke Kremľu tvrdia, že v radoch ruskej politickej elity rastie dezilúzia z konania a rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala televízia Sky News, ktorá citovala z rozsiahleho materiálu ruského nezávislého webu Meduza.io.

13:52 Členské štáty EÚ schválili v utorok v Bruseli dve opatrenia pomoci pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového nástroja. Nová finančná pomoc podporí nákup vojenského vybavenia z krajín Európskej únie, ktoré posilní schopnosť ukrajinskej armády brániť územnú celistvosť krajiny a chrániť civilné obyvateľstvo pred ruskou vojenskou agresiou. 

13:38 Rusko zatiaľ nevidelo mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vypracovalo Taliansko. Moskva však dúfa, že sa k nej nakoniec tento plán prostredníctvom diplomatických kanálov dostane. V utorok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov 

13:35 V súčasnosti sa hovorí najmä o proti-ruských sankciách. Kam až môžu zájsť a čo zatiaľ docielili? Viac o téme sme sa porozprávali s hlavným analytikom Rady slovenských exportérov Jozefom Hrabinom, ktorý povedal, že sankcie vplývajú na globálne zvyšovanie potravín, hladomor a politickú stabilitu. 

13:24 Ak pre vojnu na Ukrajine nebudú mať krajiny severnej Afriky dostatok potravín, spôsobí to masovú migráciu do Európy. V utorok to uviedol poľský prezident Andrzej Duda v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. 

12:36 Postup ruskej armády na Ukrajine spomaľujú ohľady na to, aby neboli obete medzi civilným obyvateľstvom, vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

12:12 Pokles ťažby ropy v Rusku od invázie najviac zasiahol štátnu firmu Rosnefť, upozornil Bloomberg. Na celkovom poklese sa firma podieľala dvoma tretinami.

11:30 Ruské jednotky pokračujú v snahe o ovládnutie celej Luhanskej oblasti. V utorkovom vyhlásení to uviedol ukrajinsky generálny štáb, informuje agentúra DPA. "Nepriateľ neprestáva útočiť," napísal ukrajinský generálny štáb. Moskva sa snaží obkľúčiť strategicky dôležité mestá Severodoneck a Lysyčansk, uvádza sa vo vyhlásení.

11:22 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose vyhlásil, že slobodný svet musí po ruskom "barbarskom útoku" na Ukrajinu vytvoriť nový poriadok, ktorý zabráni tomu, aby sa takáto agresia zopakovala. Akékoľvek mierové urovnanie vojny na Ukrajine musí podľa neho zaručiť ukrajinskú nezávislosť a suverenitu. 

11:21 Skupina kolumbijských vojakov pricestuje do Európy, aby cvičila ukrajinských vojakov v technike odmínovania. V utorok o tom informoval kolumbijský minister obrany Diego Molano, píše britský denník The Guardian. 

10:22 Dohoda o embargu na ruskú ropu v Európskej únii by sa mohla dosiahnuť "v priebehu niekoľkých dní". Vyhlásil to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck pre verejnoprávnu televíziu ZDF v pondelok večer, zatiaľ čo sa blok snaží dosiahnuť konsenzus v tejto otázke. 

10:06 Ukrajina nedostáva dostatok zbraní a munície, upozornil minister zahraničia Kuleba. Vyzval partnerov na urýchlenie dodávok, a to hlavne raketometov, diel a transportérov.

9:40 Počet amerických vojakov rozmiestnených v európskych krajinách sa - oproti dobe pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu - zvýšil o 30 percent. V súčasnosti majú Spojené štáty v Európe približne 102-tisíc svojich vojakov. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na amerického generála Marka Milleyho. 

9:24 Ruský dom vo švajčiarskych Alpách, ktorý Ruská federácia počas každoročného Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose využívala na rozličné podujatia, premenovali organizátori na Dom ruských vojnových zločinov. V súčasnosti sa v ňom nachádza výstava fotografií vojny na Ukrajine. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z WEF. 

9:05 Proruská kolaborantská správa v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti požiada Moskvu, aby na jej území zriadila vojenskú základňu. Informovala o tom v utorok stanica Sky News s odvolaním sa na ruskú štátnu agentúru Ria Novosti. 

8:28 Kríza na Ukrajine nie je regionálnym ale globálnym problémom, vyhlásil v utorok americký prezident Joe Biden na stretnutí lídrov zoskupenia QUAD (Štvorstranný bezpečnostný dialóg), ktoré združuje USA, Indiu, Japonsko a Austráliu.  

8:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev je pripravený na výmenu vojnových zajatcov s Ruskom, a vyzval spojencov Ukrajiny, aby v tejto veci vyvíjali tlak na Rusko. Zelenskyj to povedal v pondelok počas online rozhovoru v Ukrajinskom dome v Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum, uviedla agentúra Reuters.

7:16 Ruské sily sa pripravujú na obkľúčenie Severodonecka a Lysyčanska a posilňujú jednotky na obnovu útoku v smere na Záporožie, varuje ukrajinský štáb.

7:05 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok uviedol, že Moskva zváži ponuky na opätovné nadviazanie vzťahov so Západom, no premyslí si, či je takýto krok potrebný. Moskva sa podľa Lavrova teraz sústredí predovšetkým na vzťahy s Čínou.

6:47 Prímerie, ktoré by nesprevádzalo stiahnutie ruských jednotiek z Ukrajiny, by viedlo k predĺženiu prebiehajúceho konfliktu o niekoľko rokov, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Odloženie vojny by dalo Rusku čas na zhromaždenie zdrojov a obnovenie útokov na Ukrajinu s novou vervou, povedal Podoljak podľa agentúry Unian.

6:46 Ukrajinci nemajú inú alternatívu, než bojovať a vyhrať, povedal v pravidelnom nočnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Najhoršia situácia je podľa neho v týchto dňoch na Donbase a nadchádzajúce týždne vojny budú ťažké. Rusi sa snažia zničiť čo najviac ľudských životov a infraštruktúry, povedal Zelenskyj po troch mesiacoch od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že spomedzi ruských predstaviteľov je ochotný sa stretnúť a rokovať o ukončení vojny na Ukrajine iba s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. 

6:34 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynuli v utorok už tri mesiace. Konflikt na Ukrajine  prešiel počas viac ako 12 týždňov trvania do druhej fázy, v rámci ktorej sa ruské sily zameriavajú na operácie na východe Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej a Doneckej oblasti. 

6:30 Dianie na Ukrajine sme sledovali aj v pondelok. Tu si môžete pozrieť súhrn udalostí:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok