Rusko znížilo podiel devíz, ktoré musia exportéri zameniť za ruble

TA3 TASR
23.5.2022 20:04

Rusko znížilo podiel devíz, ktoré musia exportéri zameniť za ruble, na 50 %. Povinná výmena za ruble prispela k výraznému posilneniu ruskej meny. Doteraz museli vývozcovia vymeniť 80 % devíz za ruble. V pondelok ruské ministerstvo financií tento podiel znížilo na 50 %.

O majetok prišli aj miliardári, voči ktorým sankcie namierené neboli. Straty sú veľmi podobné
TASR/AP

Rubeľ sa aj napriek hlbokej ekonomickej kríze spôsobenej ruským útokom na Ukrajinu a následnými západnými sankciami tento rok voči doláru posilnil o 30 %. Voči euru sa v pondelok dostal na 7-ročné maximum. To zvýšilo obavy, že silná mena môže mať negatívny vplyv na rozpočtové príjmy z exportu. Preto sa ministerstvo financií a vládna komisia rozhodli znížiť podiel devíz, ktorý musia exportne orientované firmy povinne konvertovať za ruble.

Moskva zaviedla povinnú konverziu zahraničných mien na ruble koncom februára v reakcii na západné sankcie, ktoré zmrazili takmer polovicu ruských devízových rezerv a zabránili ruskej centrálnej banke intervenovať na devízovom trhu. Odvtedy rubeľ výrazne podporil dopyt zo strany exportérov. Navyše zo strany importérov klesol dopyt po dolároch a eurách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok