Opakujú tie isté chyby. Rusko má na Ukrajine podobné straty ako počas vojny v Afganistane

TA3 TASR
23.5.2022 08:57

Počas prvých troch mesiacov vojny na Ukrajine ruská armáda zrejme stratila už podobný počet vojakov, ako bývalý Sovietsky zväz v priebehu viac než deväť rokov trvajúcej vojny v Afganistane. V pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine to v pondelok na Twitteri uviedlo britské ministerstvo obrany.

Opakujú tie isté chyby. Rusko má na Ukrajine podobné straty ako počas vojny v Afganistane
TASR/AP

"Tieto vysoké straty, ktoré ďalej narastajú počas ofenzívy v Donbase, zapríčinila kombinácia slabej úrovne taktiky nižších zložiek (armády), obmedzená letecká podpora, nedostatok flexibility a prístup velenia, ktoré sa nevie poučiť z neúspechov a opakuje tie isté chyby," uvádza sa v hodnotení rezortu obrany v Londýne, vychádzajúceho z informácií tajných služieb.

Britské ministerstvo obrany v tejto súvislosti pripomína, že ruská verejnosť v minulosti citlivo reagovala na straty vo vojnových konfliktoch, ktoré začalo Rusko. "Keďže (ruské) straty na Ukrajine naďalej rastú a stávajú sa čoraz zrejmejšími, je možné, že bude narastať aj nespokojnosť (ruskej) verejnosti s vojnou a aj ochota ju vyjadriť," prognózuje britské ministerstvo.

V rámci ofenzívy v Donbase sa ruská armáda aktuálne sústreďuje na útoky na mestá Severodoneck a Toškivka v Luhanskej oblasti, uviedol v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády. Ruské sily sa podľa neho pripravujú aj na obnovenie ofenzívy v smere na Sloviansk, kde ich ukrajinskí vojaci raz odrazili. Ukrajinská armáda tvrdí, že za posledných 24 hodín zmarila na území Doneckej i Luhanskej oblasti 11 ruských útokov, píše denník The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok