Svet sa rúti do éry rizík. Problém klímy odkladáme, populizmus je na vzostupe

TA3 TASR
23.5.2022 07:08

Nebezpečná kombinácia environmentálnych a bezpečnostných hrozieb v sebe obsahuje komplexné riziká pre mier vo svete. Píše sa to podľa agentúry DPA v správe Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru zverejnenej v pondelok, ktorej autori varujú, že politici a inštitúcie ešte nie sú pripravení na tento "nový vek rizík".

Sme na ceste ku klimatickej katastrofe, varuje OSN. Štáty by mali v znižovaní emisií pridať
TASR/AP

Vzťahy medzi veľmocami sú toxické

Správa na 93 stranách popisuje, ako môžu environmentálne krízy – zmena klímy, nedostatok zdrojov, vymieranie druhov – interagovať s bezpečnostnými krízami a inými hrozbami, ako je pandémia koronavírusu.

Napríklad v Somálsku pretrvávajúce sucho a ďalšie dôsledky meniaceho sa podnebia v kombinácii s chudobou a slabou vládou priviedli ľudí do náručia islamistických teroristických milícií aš-Šabáb. V Strednej Amerike vplyv klimatickej zmeny na úrodu obilia v kombinácii s násilím a korupciou zvýšili prílev migrantov do USA.

"Mnoho odborníkov tvrdí, že sme v kritickom bode: Môžeme nechať environmentálnej kríze voľný priebeh, alebo identifikovať problém hneď a niečo s tým urobiť," povedal riaditeľ SIPRI Dan Smith. "Zlou správou je, že tento mimoriadne dôležitý moment prichádza v čase, keď je medzinárodná politika v hroznom stave," konštatuje Smith. Vzťahy medzi veľmocami sú "toxické a nebezpečné“, populizmus a nacionalizmus sú na vzostupe.

Počet konfliktov stúpol

Podľa správy sa v druhom desaťročí 21. storočia počet ozbrojených konfliktov zahŕňajúcich aspoň jeden štát a počet ľudí zabitých v konfliktoch zdvojnásobil, rovnako aj počet utečencov a vysídlených ľudí na celom svete. Po rokoch poklesu počet operačných jadrových hlavíc v roku 2020 opäť vzrástol. V minulom roku dosiahli globálne vojenské výdavky vrchol viac ako dva bilióny dolárov.

Podobne znepokojujúci je vývoj životného prostredia. SIPRI pripomína, že asi štvrtine všetkých druhov hrozí vyhynutie a množstvo opeľujúceho hmyzu dramaticky klesá.  Kvalita pôdy sa znižuje, zatiaľ čo využívanie prírodných zdrojov pokračuje na neudržateľnej úrovni.

"Klimatická zmena spôsobuje, že extrémne poveternostné javy, ako sú búrky a vlny horúčav, sú častejšie a intenzívnejšie, čím sa znižujú výnosy dôležitých potravinárskych plodín a zvyšuje sa riziko neúrody vo veľkom meradle," varuje kolektív 30 autorov správy. Vyzývajú na rýchly prechod na "zelenú ekonomiku“, ktorý však musí tiež prebiehať spravodlivo a pokojne.

"Pri takej veľkej ekonomickej zmene sú vždy víťazi a porazení," hovorí Smith. "Musíme vziať do úvahy záujmy ľudí, ktorých sa tento prechod najviac týka. V opačnom prípade vzniknú nové riziká konfliktov."

Odborníci vyzývajú: Treba konať

Ani tvárou v tvár akútnym krízam, akými sú pandémia koróny a vojna na Ukrajine, nesmieme tento cieľ stratiť zo zreteľa, varuje Smith. "Zdá sa, že väčšina vlád dokáže zvládnuť len jednu krízu naraz. To je veľká komplikácia." Pandémia však tiež ukázala, čo dokáže s odhodlanie a medzinárodná spolupráca – napríklad pri vývoji vakcín.

"Ľudstvo má vedomosti a zručnosti, aby sa dostalo z problémov, v ktorých sa nachádzame," konštatuje Smith. Teraz však treba konať. "Každým dňom, keď to odkladáme, je práca ťažšia," uzatvoril šéf SIPRI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok