BMW pri príležitosti osláv 50. výročia založenia divízie M oživilo meno CSL

TA3/SZ
21.5.2022 11:00

M4 CSL je horúcou novinkou z dielne BMW M, ktorá prináša odľahčenú konštrukciu a vynovený podvozok v prísne limitovanej výrobnej sérii

BMW pri príležitosti osláv 50. výročia založenia divízie M oživilo meno CSL
BMW

Nová M4 CSL je autom spájajúcim pretekársku vášeň s inovatívnymi technológiami. Výsledkom tohto spojenia je úžasný výsledný čas kola na legendárnom pretekárskom okruhu Norfschleife. CSL totiž zajazdila čas 7:20;207, čo je v porovnaní s bežnou M4 Competition rýchlejšie o 10 sekúnd. Za takýto výsledok vďačí 1000 kusová limitka najmä odľahčenej konštrukcii.

Redukcia hmotnosti bola možná najmä vďaka použitiu škrupinových sedadiel M Carbon, ktorými sa podarilo ušetriť až celých 24 kilogramov pri porovnaní s M4 Competition. Demontáž zadných sedadiel a úprava batožinového priestoru priniesla úsporu ďalších 21 kilogramov. Úpravy na podvozku, použitie keramických bŕzd a ľahkých diskov kolies znamenali vo výsledku hmotnosť nižšiu o 21 kilogramov.

BMW BMW

Odľahčovacia kúra prebiehala aj v exteriéri. Napríklad zmenou zvukovej izolácie výrobca ušetril 15 kilogramov a vďaka použitiu materiálu CFRP sa ušetrilo opäť 11 kilogramov. Z tohoto materiálu, ktorý využíva najmä plast a uhlíkové vlákna bola vyrobená nie len strecha, ale aj veko batožinového priestoru. V exteriéri sa po stránke dizajnu zmenil vzhľad diskov kolies, predná maska dostala odlišné rebrovanie, no najväčšou zmenou v prednej časti sú špecifické svetlomety so žltým podtónom. Všimnúť si môžme aj mierne odlišnú kapotu motora či aerodynamické prvky v spodnej časti nárazníku. V zadnej časti zasa upúta červené logo CSL a LED svetlomety využívajúce vlákna osvetlené laserovou technikou.

Pod prednou kapotou nájdeme trojlitrový radový šesťvalec produkujúci 550 konských síl a 650 Nm krútiaceho momentu, ktorý je prenášaný výhradne na zadnú nápravu prostredníctvom automatickej prevodovky. Vylepšenie jazdných vlastností inžinieri dosiahli nie len pomocou zníženia hmotnosti, ale aj úprav na podvozku, ktoré obsahujú prednú rozperu na tlmičoch zvyšujúcu tuhosť karosérie. Zmenou prešla aj geometria a kinematika náprav, pri ktorej boli pozmenené odklony kolies či upravené stabilizátory. Úpravy sa dotkli taktiež aj svetlej výšky. V tomto prípade je CSL nižšie k vozovke o celých 8 milimetrov.

Vyrobených bude teda len 1000 kusov s cenovkou presahujúcou minimálne 150 tisíc eur. Zákazník bude mať možnosť voľby matnej šedej farby karosérie, alebo typickej bielej a čiernej kombinácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok