Taliansko predložilo OSN mierový plán pre Ukrajinu, zdôrazňuje tvorbu humanitárnych koridorov

TA3 TASR
20.5.2022 22:41

Taliansko vypracovalo mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vo štvrtok predložilo generálnemu tajomníkovi Organizácie spojených národov Antóniovi Guterresovi. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na stretnutí Rady Európy v Turíne. Informovala o tom agentúra AP.

ONLINE: Ukrajinci mali odraziť vpád Rusov v Sumskej oblasti. V EÚ naďalej nepanuje zhoda o zákaze dovozu ruskej ropy
TASR/AP

Di Maio zároveň informoval, že zmienený mierový plán vyzýva na zastavenie paľby v oblastiach, kde sa bojuje, aby tak bolo možné evakuovať civilistov cez tzv. humanitárne koridory. Žiada tiež o vytvorenie podmienok potrebných na prímerie na celom území Ukrajiny, ktoré by viedlo k "dlhotrvajúcemu mieru".

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že plán berie na vedomie. Dodal, že Európska únia "robí všetko preto, aby tento konflikt ukončila".

Podľa Borrella si pritom podmienky akýchkoľvek rokovaní musí stanoviť samotná Ukrajina. Šéf diplomacie EÚ zároveň vyjadril vieru v to, že "keď príde čas rokovaní", Ukrajina na nich bude schopná vyjednávať "z pozície sily"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok