Opičie kiahne sa šíria po Európe, krajín s nakazenými pribúda. Je dôvod na obavy?

TA3 ČTK
21.5.2022 08:00

Z viacerých krajín v posledných dňoch prichádzajú informácie o nových prípadoch opičích kiahní. Ide o vzácne vírusové ochorenie, ktoré pre Európu nie je úplne bežnou záležitosťou, prípadov však pribúda. Je dôvod na obavy?

Opičie kiahne sú vírusovým ochorením, ktoré bolo po prvýkrát potvrdené v Demokratickej republike Kongo. Aktuálne sa však prvý prípad objavil začiatkom mája aj v Británii.

Ďalšie prípady nakazených neskôr hlásilo aj Portugalsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Švédsko a Taliansko. Do piatka 20. mája už prvé prípady potvrdili aj v Kanade, Austrálii, Nemecku, Francúzsku a Belgicku. U niektorých nakazených sa preukázalo, že pricestovali z krajiny, kde sa vírus už šíri.

Vírusové častice opičích kiahní na snímke z mikroskopu z roku 2003. TASR/AP

Vzácne ochorenie podobné ľudským kiahňam

Opičie kiahne alebo monkeypox sú vzácnym vírusovým ochorením, ktorého prejavy sú podobné ľudským kiahňam, avšak obvykle s miernejším prejavom. Názov dostali podľa opice makak, u ktorej bol vírus po prvýkrát objavený koncom 50. rokov 20. storočia vo výskumnej stanici. Hostiteľom tohto ochorenia sú však skôr hlodavce a menšie cicavce.

Prvý prípad opičích kiahní u človeka bol potvrdený v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo. Ochorenie sa vyskytuje najčastejšie na západe a v strednej časti Afriky. Do iných krajín sa vírus šíri cestovaním alebo ako nákaza od importovaného zvieraťa. Počet prípadov v západnej Afrike sa v poslednom desaťročí zvyšoval.

Tieto kiahne spôsobujú vírusy Poxviridae z rodu Orthopoxvirus. Do tohto rodu patrí napríklad aj variola (pravé kiahne, ktoré sa už nevyskytujú). Západoafrický kmeň "monkeypox" je spojený s menej závažným priebehom a nižším rizikom medziľudského prenosu, pri stredoafrickom kmeni opičích kiahní je naopak pozorovaný závažnejší priebeh a významnejší medziľudský prenos.

Horúčka, bolesti hlavy i vyrážky

Ochorenie zvyčajne nemá závažný priebeh. Inkubačná doba je 14 až 21 dní a infekcia môže prebiehať aj bez príznakov, medzi ne patrí zvýšená teplota, bolesti hlavy a svalov. Po jednom až troch dňoch od začiatku horúčok sa objaví vyrážka, tá začína na tvári alebo trupe a šíri sa postupne na ďalšie časti tela vrátane dlaní. Ochorenie trvá dva až štyri týždne bez toho, aby nakazený potreboval špeciálnu liečbu.

Úmrtnosť na toto ochorenie je rôzna, nepresahuje však desať percent nakazených. V minulosti sa preukázalo, že očkovanie proti kiahňam má účinnosť až 85 percent, platí to aj v prípade opičích kiahní.

Ako sa vírus prenáša?

Vírus sa prenáša na človeka uhryznutím, poškrabaním alebo priamym kontaktom s krvou infikovaných zvierat. Šíri sa vzduchom i telesnými tekutinami nakazených, nákaza ľudi medzi sebou je však menej častá.

Pri ťažšom priebehu ochorenia sa využívajú aj antivirotiká, medzi preventívne opatrenia však patrí napríklad obmedzenie kontaktu so zvieratami a očkovanie vakcínou proti pravým kiahňam. Pri podozrení na toto ochorenie musí byť pacient izolovaný a zdravotníci k nemu chodia v špeciálnych ochranných odevoch, ako je to aj v prípade koronavírusu.

Prvé prípady hlásia už z viacerých európskych krajín. Najväčší počet nakazených však zatiaľ evidujú v rámci Európskej únie Portugalsko a Španielsko. V oboch krajinách sa doteraz potvrdilo viac ako 50 prípadov tohto ochorenia. Na Slovensku zatiaľ takýto prípad nákazy potvrdený nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok