Utečenci náš pracovný trh neohrozujú, sú na pozíciách, kde pracovná sila chýba

TA3
19.5.2022 20:31

Nezamestnanosť klesá, ale v niektorých odvetviach aj tak chýbajú zamestnanci. Dostali sme sa už do stavu , aký sme mali pred pandémiou? Prečo u nás pretrvávajú veľké regionálne rozdiely? Odpovedal minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Na Slovensku majú najväčší problém práve rodiny s deťmi. Buď sú to matky alebo otcovia samoživitelia, alebo je to rodina s malými deťmi, kedy nastane výpadok jedného príjmu. Tým pádom zvýšené ceny potravín a energií viac dopadajú na nich. "Ich ohrozenie je dokonca vyššie, ako ohrozenie dôchodcov, aj keď aj medz nimi sú vysoko ohrozené skupiny," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Doplnil, že pre tieto skupiny je kľúčová motivácia k ekonomickej aktivite, ktorá vyústi k získaniu daňového bonusu.

"Za posledných desať rokov sa zdvojnásobili príjmy samospráv. Ľuďom sa však zdvojnásobili maximálne dane. My sa teraz snažíme rodinám dorovnáť to, o čo boli ukrátené počas vlády Smeru," hovorí Krajniak s tým, že mestá kde bol rapídny nárast energií budú dofinancované.

Nezamestnanosť v apríli klesla. Podľa Krajniaka utečenci z Ukrajiny nijakým spôsobom nevytláčajú Slovákov z trhu práce. "Pracujú práve v tých profesiách, v ktorých pracovná sila chýba," uviedol Krajniak s tým, že utečenci vlastne pomáhajú niektorým zamestnávateľom, ktorí by inak boli nútení svoje prevádzky zavrieť.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok