Aké problémy trápia moderných záhradkárov?

20.5.2022 03:00

Nielen samotná sezóna, ale aj trendy v záhrade sú pre nás výzvou. Nie všetky možno aplikovať okamžite - vyžadujú si určitý čas, priestor a najmä vynaloženú prácu. Práve na jar a v lete sa utápame v tých najzákladnejších záhradných činnostiach, nieto ešte uvažovať o ďalšom vylepšovaní. Lenže pozor, aby vám i tie najmenej zdanlivé problémy neprerástli cez hlavu. O ktoré môže ísť?

Aké problémy trápia moderných záhradkárov?
Shutterstock

Škodcovia ovocných stromov a drevín 

Leto sa vás opýta, ako ste sa o záhradu starali v rozhodujúcom jarnom, resp. predjarnom období. Najmä na okrasnej a ovocnej výsadbe, od ktorej očakávame plodný úžitok, odstraňujeme všetko, čo nestihla predchádzajúca zima.

Sú to prezimujúce štádiá škodcov – dokázali by vyprodukovať ďalšie vajíčka a liahnuce sa larvy s negatívnym dopadom pre stromčeky. Ten, kto má záhradu, sa jednoducho nesmie vyhovárať na rýchlu dobu a musí odsledovať najvhodnejší čas na jej údržbu.

Ideálny čas na ošetrenie

Pozor, akékoľvek efektívne insekticídy zasahujú len škodcov, nie hubové ochorenia ani obaľovače. Kedy ich aplikovať? Vždy až v období po vypučaní drevín, najneskôr pred ich kvitnutím. Postrek používame za bezvetria, až keď sa teploty vonku pohybujú nad 15 °C.

Insekticídy na ošetrenie proti škodcom

Pre nedostatok času a čoraz kratší klimatický prechod medzi jarným a letným obdobím vyhľadávame insekticídy s čo najrýchlejším likvidačným účinkom.

Aktuálne dostupné prípravky proti škodcom pôsobia ako dotykové, dýchacie a požerové jedy alebo obsahujú účinnú olejovú zložku pre znemožnenie respiračných a vylučovacích procesov.  

Tip: Najširší rozsah použitia proti cicavým a žravým prezimujúcim škodcom umožňujú postrekové insekticídy v úprave s mikroenkapsulátmi. Zväčša pôsobia na ich nervový systém a v začiatočnej fáze vyvolávajú nepokoj, podráždenie až zmätenosť.     

Burina, postrach záhradkárov

Svoje prirodzené prostredie nachádza medzi trávnatým porastom, zeleninovou výsadbou a v záhonoch. Jej hlavnou “výhodou” oproti kvitnúcim kvetom je odolnosť a sila. Často získava prevahu natoľko, že rastliny a kvety oberá o základné živiny.

Burina takto dobre prosperuje aj medzi kameňmi v skalkách, na chodníku či vo voľnom priestore zámkovej dlažby. Vystačí si totiž aj pri minime pôdy, za občasnej zálievky alebo dažďa. Súčasne sa za veterného počasia intenzívne vysieva.

Z tohto špecifického prostredia ju možno dostať ručným vytrhávaním, použitím domácich alebo chemických prípravkov.

Tip: Burinu je najlepšie ručne vytrhávať za suchého slnečného počasia, čím okamžite vyschne. Pre vylepšený efekt možno najviac zasiahnuté miesta poliať horúcou vodou zmiešanou s jablčným octom alebo použiť špeciálny záhradný. 

Selektívne a totálne herbicídy

Dostupné herbicídy rozlišujeme na selektívne a totálne. Na miestach, kde v okolí niet žiadnej úžitkovej alebo okrasnej výsadby, uprednostňujeme postreky na burinu s totálnym likvidačným účinkom (po odskúšaní na menšej ploche). Odstraňuje všetky zasiahnuté buriny. Navyše môže ísť aj o odolné machy a lišajníky na chodníkoch či po strechách, prístreškoch alebo pergolách.

Záhradný chaos pod kontrolou

Spomínate si, ako dopadlo vlaňajšie záhradné upratovanie? V podstate ste všetky záhradné pomôcky, náradie a prípravky poprehadzovali a nedokázali nikdy nájsť to, čo ste zrovna potrebovali? Situáciu vám tento rok dokáže uľahčiť úložný záhradný box v podobe jednoduchých nízkych, resp. vysokých skriniek či truhlíc.

Na mnohé môžete uložiť ďalšie dekorácie, pričom pekne vyniknú v kombinácii so živými kvetmi v črepníkoch. Okrem úložnej funkcie, teda efektívne zjednocujú alebo rozdeľujú priestor v záhrade a podnecujú dekoratívne pôsobenie.

Podľa všetkého vás čaká skutočne moderná sezóna v záhrade!   

PR Shutterstock
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok