Štát siaha na rozpočty samospráv. Robí si z nich bankomat, uviedol Kaliňák zo ZMOS-u

TA3
18.5.2022 21:23

Samosprávam došla s Igorom Matovičom trpezlivosť. Množstvo starostov, primátorov, dokonca dvoch županov, z ktorých je jeden Matovičov bratranec, odmietlo znižovanie príjmov samospráv. Na protest zvažovali stiahnutie štátnych vlajok na budovách úradov, či dokonca vypínanie verejného osvetlenia. Aj napriek tomu, že tento zámer prešiel vládou sú rozhodnutí iniciovať jeho zablokovanie v parlamente.

"Je to mimoriadna situácia. Vláde sme dlhodobo vysielali signály seriózneho dialógu. Poukazovali sme na problémy a prišlo na naše slová. Vláda sa tvárila, že je hluchá a slepá a má záujem iba o svoje riešenia," uviedol Michal Kaliňák, riaditeľ ústrednej kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska. 

Následne sa rozhodli iniciovať mimoriadny snem, ktorý bol aj reakciou na protestné zhromaždenie z februára. "Vedrami vylievajú peniaze na nové úlohy, ktoré boli presunuté na mestá a obce a to bez akéhokoľvek finančného krytia," povedal riaditeľ združenia. 

Mestá a obce na mimoriadnom sneme vystavili symbolickú faktúru, kde sú uvedené náklady na nápady vlády. "Častokrát vieme kvantifikovať, že o koľko peňazí prídeme. Neraz však zažijeme také legislatívne dopady, o ktorých ani len netušíme, že koľko peňazí nás to bude stáť," dodal. 

Samosprávy budú v mínuse takmer 300 miliónov eur

Príjmy samospráv by mali byť v tomto roku vyššie o 242 miliónov eur. Podľa Kaliňáka však samosprávy budú v mínuse takmer 300 miliónov eur a to kvôli opatreniam, ktoré odoberú peniaze na také aktivity, ktoré nie sú urgentné.

"Ak by nám pomohli s riešením cien stavebných materiálov, tak by sme začali húfne investovať a štát by prišiel ešte na DPH k 20 percentám zo všetkých investícií. Štát si mohol zarobiť a my ukazujeme, že samospráva je preňho investičná príležitosť. Zdá sa, že štát je pre nich bankomat," povedal riaditeľ združenia miest a obcí. 

Ak neprebehne dialóg, naformulujú postoj pre štrajk

Ak neprebehne sociálny dialóg, tak združenie bude musieť aktivovať ďalších sociálnych partnerov, vrátane stavovských organizácií, aby naformulovali postoj pre ostrý štrajk. 

"My sa nikomu nevyhrážame. Nevydierame. Ideme krokmi, ktoré znamenajú striktné dodržiavanie komunálnej legislatívy a zároveň dávame čas vláde, aby pochopila vážnosť situácie, ktorú spôsobila," povedal Kaliňák. "Štát porušuje princípy samosprávy, robí si čo chce a siaha na rozpočty samospráv, obmedzuje ich na rozvoji. Robí si z nich bankomat," kritizoval riaditeľ

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok