Moldavská prezidentka požiadala europoslancov o podporu vstupu do EÚ

TA3 TASR
18.5.2022 19:55

Moldavská prezidentka Maia Sanduová počas svojho stredajšieho vystúpenia v bruselských priestoroch Európskeho parlamentu vyzvala členské krajiny EÚ, aby zintenzívnili podporu integračným snahám jej krajiny.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Moldavsko požiadalo o členstvo v EÚ krátko po ruskej invázii na Ukrajinu 24. februára. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA. "Vybrali sme si členstvo v Európskej únii ako cestu slobody, blahobytu a mieru," povedala Sanduová europoslancom. "Táto cesta si bude vyžadovať veľa úsilia, koordináciu a dobrú vôľu. Ale je to cesta, na ktorej sa oplatí každý krok," uviedla Saunduová s dôvetkom, že hodnoty EÚ sú aj hodnotami Moldavska.

Ako pokračovala, nedávne napätie v separatistickom moldavskom regióne Podnestersko pri ukrajinských hraniciach viedlo k zvýšeným obavám o možnú destabilizáciu v krajine. V uplynulých týždňoch došlo v Podnestersku k viacerým výbuchom a podpaľačským útokom. Niektorí pozorovatelia sa obávajú toho, že ruské sily na Ukrajine by mohli využiť územie Podnesterska na otvorenie nového frontu.

Incidenty v Podnestersku považujú za možné provokácie ruských tajných služieb, o čom hovoria moldavské aj ukrajinské úrady. Rusko tieto obvinenia odmieta. Na území separatistického Podnesterska je rozmiestnených približne 1500 ruských vojakov. Moskva tam má svoju vojenskú základňu a sklady s približne 20 000 tonami munície.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok