Prečo máte neustále mastné vlasy? Zrejme robíte jednu z týchto chýb

TA3/zm
18.5.2022 16:00

Mastné vlasy pôsobia unavene a zanedbane, ale občas potrápia každú ženu. Ak máte hrivu, ktorá má sklony zamastiť sa rýchlejšie, nehádžte všetko na genetiku, možno robíte nevedome nasledujúce chyby.

Prečo máte neustále mastné vlasy? Zrejme robíte jednu z týchto chýb
Pexels

Ak máte pocit mastných vlasov už pár hodín po ich umytí, zrejme niekde robíte chybu. Môže síce ísť o genetiku, hormonálne výkyvy alebo sprievodný jav pri určitej liečbe a liekoch, no najskôr skúste vylúčiť tieto zlozvyky.

Pričasté umývanie

Viete o tom, že čím častejšie si budete umývať vlasy, tým rýchlejšie sa budú aj mastiť. Znie to paradoxne, pretože to robíte práve preto, aby boli neustále čerstvo umyté, no masírovaním pokožky hlavy aktivujete produkciu mazu, ktorá je prirodzená, avšak u niekoho silnejšia. Nehovoríme, že máte chodiť s mastnotou na hlave, ale denne zmývať vlasy je skutočne veľa. Skúste interval skrátiť aspoň na obdeň.  

Horúca voda

Keď už sme pri umývaní, aj teplota vody zaváži. Príliš horúca aktivuje rovnako mazovú produkciu na pokožke hlavy, pretože sa bude telo brániť proti vode ako proti votrelcovi. Pri prvom oplachovaní použite vlažnú vodu a pri poslednom teplotu ešte viac znížte Pomôže to uzavrieť póry vo vlasovej pokožke.   

Kondicionér

Nemusíte sa vzdať kondicionéra, no za mastiacimi sa vlasmi často býva nevedomosť ako a koľko ho používať. V prvom rade ho neaplikujte ku korienkom, ale len do dĺžky. V druhom rade postačí polievková lyžica pri extra dlhých vlasoch a polovica pri kratšom účese.

Existuje aj trik opačného používania. Ten spočíva v tom, že kondicionér nanesiete ešte pred šampónom. Necháte ho pôsobiť presne podľa návodu a až potom vlasy klasicky umyjete. Šampón v tomto prípade zbaví vlasy ťažkého nánosu, ktorý kondicionér zanecháva, ale do štruktúry sa všetky jeho výťažky už stihli dostať.

Ruky a česanie

Prehrabnete si vlasy asi tak stokrát do dňa? Potom niet divu, že ich máte do večera mastné. Alebo máte dojem, že sa musíte neustále prečesávať? Aj týmto prispievate k tomu, že vám čerstvo umyté vlasy nevydržia ani deň.

Suchý šampón

Suchý šampón je zázrak a používajú ho najmä ženy s mastiacimi sa vlasmi. Dokonca niektoré kaderníčky odporúčajú pri tomto type vlasov jeho aplikáciu čerstvo po umytí, pretože dodá účesu objem a vlas zmatní, čo v prípade mastného typu nie je na škodu.   

Faktom však je, že by ste mali používať suchý šampón medzi reálnymi umytiami len raz. Nie dva-tri dni po sebe, pretože to opäť prispieva k zhoršeniu stavu vlasov.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok