V Bratislavskej MHD spustili internet zadarmo

TASR
21.12.2012 10:41

Bratislavčania môžu byť online aj v autobusoch mestskej hromadnej dopravy. Dnes oficiálne spustili internet v 50 autobusoch. Pozrieť si na webe môžu cestujúci čokoľvek, prevádzkovatelia zatiaľ neobmedzili ani sťahovanie veľkých súborov.

V Bratislavskej MHD spustili internet zadarmo
SITA

"Berieme to ako ďalší krok k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy. Ponuka internetu je v súlade s 21. storočím, a preto je celkom prirodzené modernizovať aj takto dopravné prostriedky," povedal na dnešnom improvizovanom brífingu v autobuse na Župnom námestí primátor Milan Ftáčnik. Verí, že aj takto sa počet cestujúcich vo verejnej doprave zvýši.

Rýchlosť pripojenia by mala dosahovať približne 1 až 1,5 Mbit/s. Po pripojení sa do internetu sa Bratislavčanom zobrazí na pár sekúnd úvodná stránka, kde musia potvrdiť konektivitu. Na internet v autobuse ľudí upozorní nálepka na dverách i informácia na obrazovke. Práve spoločnosť See&Go, ktorá obrazovky do vozidiel nainštalovala, spustila aj internet. Pripojiť sa na web teda dá len v tých vozidlách, kde je aj obrazovka.

Po dvoch mesiacoch plánuje spoločnosť službu vyhodnotiť a zistiť, či ju Bratislavčania zneužívali, napríklad na sťahovanie veľkých objemov dát. "Sme potom technologicky pripravení, že by sme internet obmedzili, zablokovali napríklad sťahovanie filmov, hudby, ale zatiaľ je to uvoľnené. Aj počas testovania internetu sme zistili, že sa veľa dát nestiahlo. Za 15 minút autobusom sa to ani nedá," vysvetlil Ivan Šimonič, riaditeľ spoločnosti See&Go.

Voľná wifi zóna sa v lete zavádzala len na skúšku a jej cieľom bolo overiť spoľahlivosť pripojenia na internet pri pohybe vozidla. Vtedy prevádzkovatelia zaznamenali pozitívnu odozvu od cestujúcich. V pilotnej prevádzke za posledný týždeň v decembri využilo službu wifi priemerne cez 2000 ľudí denne.
Službu chce spoločnosť rozšíriť aj v ďalších mestách. Pripojiť na internet v autobuse by sa mohli aj v Košiciach, Poprade, Nitre, Prešove, Banskej Bystrici, Žiline, Trenčíne a Trnave.

Počas prieskumu v novembri prevádzkovatelia zistili, že cestujúci by uvítali, keby TV vysielanie informovalo aj o aktuálnej situácii v Bratislave a prinášalo napríklad dopravné obmedzenia či meškanie vlakov. Kladne sa vyjadrilo 93 percent opýtaných z 301. Spoločnosť preto uvažuje aj na takouto ďalšou službou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok