Allianz zaplatí viac ako 6 miliárd USD za urovnanie sporov v USA

TA3 TASR
17.5.2022 20:38

Nemecká poisťovňa Allianz súhlasila, že zaplatí viac ako 6 miliárd USD za urovnanie sporov v USA. Jej americká divízia správy aktív Allianz Global Investors sa prizná k trestnému činu podvodu s cennými papiermi v súvislosti s kolapsom jej fondov Structured Alpha na začiatku pandémie ochorenia COVID-19.

Allianz poisťovňa vlajky 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Náklady na vyrovnanie sa Allianz s ministerstvom spravodlivosti USA a Americkou komisiou pre cenné papiere a burzy patria medzi najväčšie v histórii spoločnosti. Gregoire Tournant, bývalý hlavný investičný riaditeľ, ktorý vytvoril a dohliadal na už neexistujúce fondy Structured Alpha, je tiež obvinený z podvodu, sprisahania a obštrukcií.

 Dvaja manažéri portfólia Stephen Bond-Nelson a Trevor Taylor priznali tiež vinu. Fondy Structured Alpha pri správe aktív v hodnote viac ako 11 miliárd USD stratili vyše 7 miliárd USD po tom, ako trhy zasiahla pandémia ochorenia COVID-19 vo februári a v marci 2020

Prokurátori uviedli, že Allianz Global Investors zavádzala investorov podceňovaním rizík a zveličovaním toho, ako dobre boli fondy monitorované. Podľa súdnych dokumentov bolo poškodených viac ako 100.000 investorov.

Allianz si predtým vyčlenila 5,6 miliardy eur na urovnanie sporov, čím zredukovala svoj zisk, nahnevala akcionárov a prinútila niektorých vrcholových manažérov, aby si znížili svoje mzdy. Spoločnosť Allianz patrí medzi najznámejšie nemecké značky a je olympijským sponzorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok