Rakúska ministerka obrany obhajovala štatút svojej krajiny: Neutralita je v srdci Rakúšanov

TA3 TASR
17.5.2022 11:59

Rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová v utorok obhajovala neutrálny štatút svojej krajiny. "Pripojenie sa k akejkoľvek aliancii je rozhodnutie každého jedného štátu," povedala.

rakusko_koniec_lockdownu_1.jpg
TA3

Fínsko a Švédsko v predchádzajúcich dňoch oznámili, že oficiálne požiadajú o vstup do NATO. Situácia je pre Rakúsko podľa ministerky z pohľadu ústavnosti jasná a neutralita je "v srdci Rakúšanov".

Rada pre zahraničné veci na úrovni ministrov obrany členských krajín Európskej únie (EÚ) sa v utorok v Bruseli zaoberá vojnou na Ukrajine, pripomína APA. Pred stretnutím sa mali ministri prostredníctvom videokonferencie spojiť s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom a generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Ukrajina sa usiluje získať viac ťažkých zbraní. Tannerová však pripomenula, že Rakúsko z dôvodu svojej neutrality mohlo dodať len zbrane, ktoré nie sú smrtiace. Ukrajine už dodalo ochranné vybavenie a v súčasnosti sa v krajine rokuje o dodávke zdravotníckych zásob. Rakúsky parlament sa podľa jej slov v súčasnosti venuje aj bezpečnostnej doktríne krajiny. "Je o tom potrebné hovoriť a rokovať, čo sa deje práve teraz," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok