Taliansko schválilo zákon o vyrovnanom rozpočte

SITA
21.12.2012 08:10

Taliansky Senát vo štvrtok schválil dodatok ústavy, ktoré budúcim vládam umožní dosahovať vyrovnané rozpočty. Odstránil tak poslednú prekážku kľúčovej časti fiškálneho plánu EÚ, ktorého cieľom je podporiť finančnú stabilitu.

Taliansko schválilo zákon o vyrovnanom rozpočte
SITA

Dodatok vstúpi do platnosti v roku 2014 a zakáže budúcim vládam vytvárať rozpočtový deficit, okrem výnimočných prípadov a so súhlasom parlamentu. Vytvorí tiež nový úrad, ktorého úlohou bude monitorovanie rozpočtu, podobný Úradu pre rozpočet amerického Kongresu.

Samotný dodatok ústavy o vyrovnanom rozpočte má upokojiť obavy trhov zo stability talianskych verejných financií a ich kapacity zvládnuť verejný dlh vo výške 3 bil. eur, a v podstate bol schválený už v apríli. Zákonná úprava, na základe ktorej dodatok vstúpi do platnosti, sa však musela ešte schváliť v parlamente a jej prípravu urýchlilo oznámenie premiéra Maria Montiho, že po schválení rozpočtu odstúpi z funkcie.

Schválenie rozpočtu Talianska na rok 2013 sa očakáva v piatok večer, po ňom bude môcť prezident Giorgio Napolitano nariadiť rozpustenie parlamentu a začať tak prípravy na voľby. Tie budú pravdepodobne vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok