Domáce Fínsko je neporazené. Ľahko si poradilo s frustrovanými USA

TA3 TASR
16.5.2022 22:09

Fínski hokejisti zostávajú aj po treťom zápase na domácich MS stopercentní. V pondelok si v zápase B-skupiny poradili v Tampere s USA 4:1.

Domáce Fínsko je neporazené. Ľahko si poradilo s frustrovanými USA
TASR/AP

Fínov vo štvrtom vystúpení na MS čaká v stredu 18. mája derby so Švédskom o 19.20. Američania sa predstavia až o deň neskôr proti Veľkej Británii o 15.20.

B-skupina (Tampere):

Fínsko - USA 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)

Góly: 18. Granlund (Manninen, Lehtonen), 25. Filppula (Innaia, Vatanen), 26. Manninen (Sallinen, Granlund), 31. Lehtonen (Hartikainen, Manninen) - 59. Galchenyuk (Hughes, Jones). Rozhodovali: Nord (Švéd.), Rohatsch - Merten (obaja Nem.), Van Oosten (Kan.), vylúčení: 7:8 na 2 min., navyše Watson (USA) 5+DKZ za útok na hlavu), presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 11.555 divákov.
Fínsko: Olkinuora - Hietanen, Lehtonen, Ohtamaa, Seppalä, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mik. Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - Sallinen, Lammikko, Innaia - Anttila, Björninen, Mäenalänen - Lammikko
USA: Mann - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, Bellows - Lettieri, Gaudette, Farrell

Olympijskí šampióni z Pekingu pred domácimi fanúšikmi od úvodu ukazovali svoje sebavedomie a kvalitu. Američania sa však nenechali zatlačiť do defenzívy a prispôsobili sa rýchlej hre. Väčšie šance si však vypracovali domáci. Björninen trafil v 8. min hornú žŕdku, v 13. min sa proti Manninenovi zaskvel brankár Mann. "Suomi" otvorili skóre v 18. min v presilovej hre. Američanom sa podarilo dostať puk z obranného pásma, no Fíni rýchlo vykorčuľovali, získali puk a Granlund mohol zakončovať osamotený zoči-voči Mannovi.

V druhej tretine zmaril akékoľvek plány na americký obrat  útočník Ottawy Austin Watson. Už v prvej minúte po zmene strán zasiahol lakťom do tváre Hartikainena a dostal trest 5 min a do konca duelu. Fíni dlhú početnú výhodu dokonale využili. Strávili ju takmer celú v tretine súpera a vyťažili z nej góly Filppulu a Manninena. Zámorskí hráči nevedeli nájsť odpoveď na hru súpera ani v rovnovážnom stave, na 4:0 zvýšil Lehtonen pri hre štyroch na štyroch.

Američania pôsobili na ľade frustrovane. Už po 40 min mali na konte okrem Watsonovho vylúčenia aj ďalších sedem dvojminútových trestov. Fíni si v záverečnej tretine hladko postrážili náskok. Až v predposlednej minúte pokazil čisté konto Olkinuorovi Galchenyuk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok